CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 4 – A Thing of Beauty

0
42

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 4 – A Thing of Beauty

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 4 – A Thing of Beauty

Question 1.
‘Sheep’ could also be a reference to
(a) mountainous animals
(b) human beings
(c) harmless creatures
(d) animals of prey

Answer

Answer: (b) human beings


Question 2.
From our dark spirits’ is a reference to
(a) our dampened and demoralized spirits
(b) dark coloured ghosts
(c) unhappy moments
(d) the happy side of our personality

Answer

Answer: (a) our dampened and demoralized spirits


Question 3.
Beautiful things never ‘pass into nothingness’ means that they
(a) never increase
(b) never fade away
(c) always bring unhappiness
(d) create unpleasantness between friends

Answer

Answer: (b) never fade away


Question 4.
‘Of all the unhealthy’ means
(a) ill-health
(b) pain
(c) neglect
(d) suffering

Answer

Answer: (a) ill-health


Question 5.
‘Spite of despondency’ refers to
(a) sadness and depression
(b) health and well-being
(c) suffering and pain
(d) hatred and greed

Answer

Answer: (a) sadness and depression


Question 6.
Every morning, we all are
(a) brushing our teeth
(b) having breakfast
(c) wreathing a flowery band
(d) getting ready to go to work

Answer

Answer: (c) wreathing a flowery band


Question 7.
What is ‘sprout a shady boon for sheep’?
(a) human beings
(b) creepers
(c) trees new and young
(d) trees old and young

Answer

Answer: (d) trees old and young


Question 8.
The ‘endless fountain’ gets its immortal drink from
(a) the river banks
(b) the tap
(c) the waterfall
(d) heaven’s brink

Answer

Answer: (d) heaven’s brink


Question 9.
‘Full of sweet dreams’ means
(a) pleasant and peaceful sleep
(b) disturbed sleep
(c) nightmares
(d) wishes coming true

Answer

Answer: (a) pleasant and peaceful sleep


Question 10.
According to the poet, a thing of beauty is
(a) never joyful
(b) creates sadness
(c) a joy forever
(d) horrible to look at

Answer

Answer: (c) a joy forever


Question 11.
‘Immortal drink’ of the endless fountain is a reference to
(a) the continuous flow of sacred or holy water
(b) water of Ganges
(c) water from the Yamuna
(d) water from the tap




Answer

Answer: (a) the continuous flow of sacred or holy water


Question 12.
Why do we need sweet dreams, health and quiet breathing?
(a) to have a healthy mind and body
(b) to have sound sleep
(c) to have peace and happiness
(d) All these

Answer

Answer: (d) All these


Question 13.
What is inhuman in life?
(a) human inside a river
(b) human inside caves
(c) human on trees
(d) self centred tendency and inability to rise above shallow circles

Answer

Answer: (d) self centred tendency and inability to rise above shallow circles


Question 14.
The poet talks about ‘grandeur’. Whose grandeur is he talking about?
(a) dooms of mighty dead
(b) tombs of our ancestors
(c) grand palaces
(d) grand towers

Answer

Answer: (a) dooms of mighty dead


Question 15.
What is the effect of immortal drink?
(a) no one is thirsty
(b) everyone is happy
(c) immense joy and happiness
(d) beauty never moves away

Answer

Answer: (c) immense joy and happiness


Question 16.
Write the phrase which means ‘it is immortal’
(a) it will never fade
(b) it will never pass into nothingness
(c) it will never cease
(d) it will keep giving happiness for a longer time

Answer

Answer: (b) it will never pass into nothingness


Question 17.
What makes for itself a cooling covert against the hot season?
(a) the sheep
(b) the daffodils
(c) the dogs
(d) the clear rills

Answer

Answer: (d) the clear rills


Question 18.
‘Clear rills’ are the
(a) clean windows
(b) streams of clear water
(c) clear thoughts
(d) clear solutions

Answer

Answer: (b) streams of clear water


Question 19.
What does morrow mean?
(a) morning time
(b) present time
(c) noon time
(d) the next day

Answer

Answer: (d) the next day


Question 20.
What are the things that are read or heard by us?
(a) plays and classical music
(b) novels and songs
(c) lovely tales
(d) poetry and western music

Answer

Answer: (c) lovely tales


Question 21.
Which figure of speech is used in the words-Some shape of beauty?
(a) Alliteration
(b) simile
(c) metaphor
(d) all

Answer

Answer: (c) metaphor


Question 22.
What removes pall from our life?
(a) dark spirits
(b) Trees old, and young
(c) all the unhealthy things
(d) Nature’s beauty

Answer

Answer: (d) Nature’s beauty


Question 23.
What does immortal mean?
(a) ever flowing
(b) evergreen
(c) forever beautiful
(d) never ending or endless

Answer

Answer: (d) never ending or endless


Question 24.
What is the endless fountain of immortal drink?
(a) rivers
(b) flowing streams
(c) Sunlight
(d) All the things of beauty

Answer

Answer: (d) All the things of beauty


Question 25.
How does beauty help us when we are grief stricken?
(a) By giving a ray of hope
(b) sprouting a shady boon
(c) by giving daffodils
(d) none

Answer

Answer: (a) By giving a ray of hope


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here