CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Coordination Compounds

0
48

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Coordination Compounds

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Coordination Compounds

Question 1.
According to Werner’s theory of coordination compounds
(a) Primary valency is ion isable
(b) Secondary valency is ionisable
(c) Primary and secondary valencies are lonisable
(d) Neither primary nor secondary valency ¡s ionisable

Answer

Answer: (a) Primary valency is ion isable


Question 2.
The ligand N(CH2CH2NH2) is
(a) bidentate
(b) tridentate
(c) tetradentate
(d) pentadentate

Answer

Answer: (c) tetradentate


Question 3.
Which of the following ligands will not show chelation?
(a) EDTA
(b) DMG
(c) Ethene-1, 2-diamine
(d) SCN

Answer

Answer: (d) SCN


Question 4.
Which of the following ligands form a chelate?
(a) Acetate
(b) Oxalate
(c) Cyanide
(d) Ammonia

Answer

Answer: (b) Oxalate


Question 5.
The hybridisation involved in [Co(C2O4)3]3- is
(a) sp3d2
(b) sp3d3
(c) dsp3
(d) d2sp3

Answer

Answer: (d) d2sp3


Question 6.
Which of the following is not a neutral ligand?
(a) H2O
(b) NH3
(c) ONO
(d) CO2

Answer

Answer: (c) ONO


Question 7.
Ammonia acts as a very good ligand but ammonium ion does not form complexes because
(a) NH3 isa gas while NH\(_{4}^{+}\) is in liquid form.
(b) NH3 undergoes sp3 hybridisatiort while NH\(_{4}^{+}\) undergoes sp3 d hybndisation
(c) NH\(_{4}^{+}\) ion does not have any lone pair of electrons
(d) NH\(_{4}^{+}\) ion has one unpaired electron while NH3 has two unpaired electrons

Answer

Answer: (c) NH\(_{4}^{+}\) ion does not have any lone pair of electrons


Question 8.
The complex ion which has no d-electrons in the central metal atom is
(a) [MnO4]
(b) [Co(NH3)6]3-
(c) [Fe(CN)6]3-
(d) [Cr(H2O)6]3+

Answer

Answer: (a) [MnO4]


Question 9.
K2[Fe(CN)6] is a/an
(a) double salt
(b) complex salt
(c) acid
(d) base

Answer

Answer: (b) complex salt


Question 10.
The correct IUPAC name of the coordination compound K3|Fe(CN)5NO| is
(a) Potassium pentacyanonitrosylferrate (II)
(b) Potassium pentacyanonitroferrate (II)
(c) Potassium nitritopentacyanoferrate (IV)
(d) Potassium nitritepentacynanoiron (II)

Answer

Answer: (a) Potassium pentacyanonitrosylferrate (II)


Question 11.
The correct IUPAC name of the following compound is |Cr(NH3)5(NCS)||ZnCl4|
(a) Penta amine isothiocyanato chromium (III) tetrachlorozincate (II)
(b) Penta amine isothicocyanatezinc chloridechromate (III)
(c) Penta amine isothicoyanato chromate (II)
(d) isothiocyanatopenta amine chromium (II) zinc chloride (IV)

Answer

Answer: (a) Penta amine isothiocyanato chromium (III) tetrachlorozincate (II)


Question 12.
Among the following which arc ambidentate ligands?
(i) SCN
(ii) NO\(_{3}^{-}\)
(iii) NO\(_{2}^{-}\)
(iv) C2O\(_{4}^{2-}\)
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (iv)
(c) (ii) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 13.
Which of the following compounds has tetrahedral geometry?
(a) [Ni(CN)4]2-
(b) [Pd(CN)4]2-
(c [PdCl4]2-
(d) [NiCl4]2-




Answer

Answer: (d) [NiCl4]2-


Question 14.
Correct formulae of tetraaminechloronitroplatinum (IV) sulphate can be written as
(a) [Pt(NH3)4 (ONO) Cl]SO4
(b) [Pt(NH3)4Cl2NO2]2
(c) [Pt(NH3)4 (NO2) Cl]SO4
(d) [PtCl(ONO)NH3(SO4)]

Answer

Answer: (c) [Pt(NH3)4 (NO2) Cl]SO4


Question 15.
The name of the linkage isomer of |C0(NH3)5NO2|Cl2 will be
(a) pentaammonotrocobalt (II) chloride
(b) pentaaminenitrochloridecobaltate (III)
(c) pentaamminenitritocobalt (III) chloride
(d) pentanitrosoamminechlorocobaltate(III)

Answer

Answer: (c) pentaamminenitritocobalt (III) chloride


Question 16.
Which of the following complex species is not expected to exhibit optical isomerism?
(a) [Co(en) (NH3)2Cl2]+
(b) [Co(en)3]3+
(c)[Co(en)2Cl2]
(d) [Co(NH3)3Cl3]

Answer

Answer: (d) [Co(NH3)3Cl3]


Question 17.
Which of the following compounds exhibits linkage isomerism?
(a) [Co(en)3]Cl3
(b) [Co(NH3)6] [Cr(en)3]
(c) [Co(en)2(NO2)CI]Br
(d) [Co(NH3)5CI]Br2

Answer

Answer: (c) [Co(en)2(NO2)CI]Br


Question 18.
The oxidation state of nickel in |(Ni(CO4)| is
(a) 1
(b) 4
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (b) 4


Question 19.
Which of the following isomers will give white precipitate with BaCl2 solution?
(a) [CO(NH3)5SO4]Br
(b) [CO(NH3)5Br]SO4
(c) [CO(NH3)4(SO4)2]Br
(d) [CO(NH3)4(SO4)]

Answer

Answer: (c) [CO(NH3)4(SO4)2]Br


Question 20.
Which of the following will not show geometrical isomerism?
(a) [Cr(NH3)4Cl2]Cl
(b) [Co(en)2Cl2]Cl
(c) [(Co(NH3)5NO2]Cl2
(d) [Pt(NH3)2Cl2]

Answer

Answer: (c) (Co(NH3)5NO2]Cl2


Question 21.
Which of the following shows maximum number of isomers?
(a) [Cr(NH3)4Cl2]
(b) [Ni(en)NH3]2+
(c) [Ni(C2O4] (en)2]2+
(d) [Cr(SCN)2(NH3)4]+

Answer

Answer: (d) [Cr(SCN)2(NH3)4]+


Question 22.
Which of the following is a tridentate ligand?
(a) EDTA4+
(b) (COO)\(_{2}^{2-}\)
(c) dien
(d) NO\(_{2}^{-}\)

Answer

Answer: (c) dien


Question 23.
The number of possible isomers for the complex
|Co(C2O4)2 (NH3)2|
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 2


Question 24.
|Pt(NH3)4| |CuCl4| and |Cu(NH3)4||PtCl4| are known as
(a) ionisation isomers.
(b) coordination isomers
(c) linkage isomers
(d) polymerisation isomers

Answer

Answer: (b) coordination isomers


Question 25.
For the square planar complex |Mabcd| where M is the central atom and a, b. c, d are monodentate ligands, the number of possible geometrical isomers are
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (c) 3


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here