CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Chemical Kinetics

0
34

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Chemical Kinetics

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 4 – Chemical Kinetics

Question 1.
A reaction in which reactants (R) are converted into products (P) follows second order kinetics. If concentration of R is increased by four times, what will be the increase in the rate of formation of P?
(a) 9 times
(b) 4 times
(c) 16 times
(d) 8 times

Answer

Answer: (c) 16 times


Question 2.
Which of the following, is an example of a fractional order reaction?
(a) NH4NO2 → N2 + 2H2O
(b) NO + O3 → NO2 + O2
(c) 2NO + Br2 → 2NOBr
(d) CH3CHO → CH4 + CO

Answer

Answer: (d) CH3CHO → CH4 + CO


Question 3.
The order of reaction is decided by
(a) temperature
(b) mechanism of reaction as well as relative concentration of reactants
(c) molecularity
(d) pressure

Answer

Answer: (b) mechanism of reaction as well as relative concentration of reactants


Question 4.
The unit of rate constant for the reaction
2H2 + 2NO → 2H2O + N2
which has rate = K|H2||NO|², is
(a) mol L-1 s-1
(b) s-1
(c) mol-2 L² s-1
(d)mol L-1

Answer

Answer: (c) mol-2 L² s-1


Question 5.
For a reaction nx – y → z the rate of reaction becomes twenty seven times when the concentration of X is increased three times. What is the order of the reaction?
(a) 2
(b) 1
(c) 3
(d) 0

Answer

Answer: (c) 3


Question 6.
The unit of rate and rate constant are same fora
(a) zero order reaction
(b) first order reaction
(c) second order reaction
(d) third order reaction

Answer

Answer: (a) zero order reaction


Question 7.
The decomposition of dimethyl ether is a fractional order reaction. The rate is given by rate =k(PCH3OCH3)3/2. If the pressure is measured in bar and time in minutes, then what are the units of rate and rate constant?
(a) bar min-1, bar2 min-1
(b) bar min-1, bar1/2 min-1
(c) bar1/2 min-1, bar2 min-1
(d) bar min-1, bar1/2 min-1

Answer

Answer: (b) bar min-1, bar1/2 min-1


Question 8.
Fora reaction x + y → z, rate ∝ |X|. What is (i) moleculariiy and (ii) order of reaction?
(a) (i)2, (ii) 1
(b) (i)2,(ii) 2
(c) (i) 1, (ii) 1
(d) (i) 1, (ii) 2

Answer

Answer: (a) (i)2, (ii) 1


Question 9.
Fora unimolecular reaction
(a) the order and molecuiarity of the slowest step are equal to one
(b) molecuiarity of the reaction can be zero, one or two
(c) molecuiarity of the reaction can be determined only experimentally
(d) more than one reacting species are involved in one step

Answer

Answer: (a) the order and molecuiarity of the slowest step are equal to one


Question 10.
The rate constant of a reaction depends upon
(a) temperature of the reaction
(b) extent of the reaction
(c) initial concentration of the reactants
(d) the time of completion of reaction

Answer

Answer: (d) the time of completion of reaction


Question 11.
If the rate of a reaction is expressed by, rate = A [A]² [B], the order of reaction will be
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) 0




Answer

Answer: (b) 3


Question 12.
The chemical reaction, 2O3 → 3O2 proceeds as
O3 \(\rightleftharpoons\) O2 + |O| (fast)
|O| + O3 → 2O2 (slow)
The rate law expression will be
(a) Rate = k [O] [O3]
(b) Rate = k [O3]² [O2]-1
(c) Rate = k [O3
(d) Rate = k [O2] [O]

Answer

Answer: (b) Rate = k [O3]² [O2]-1


Question 13.
The number of molecules of the reactants taking part in a single step of the reaction is indicative of
(a) order of a reaction
(b) molecuiarity of a reaction
(c) fast step of the mechanism of a reaction
(d) half-life of the reaction

Answer

Answer: (b) molecuiarity of a reaction


Question 14.
The overall rate of a reaction is governed by
(a) the rate of fastest intermediate’step
(b) the sum total of the rates of all intermediate steps
(c) the average of the rates of all the intermediate steps
(d) the rate of slowest intermediate step

Answer

Answer: (d) the rate of slowest intermediate step


Question 15.
In chemical equation H2 (g) + I2 (g) \(\rightleftharpoons\) 2HI (g) the equilibrium constant Kp depends on
(a) total pressure
(b) catalyst used
(c) amount of H2 and I2
(d) temperature

Answer

Answer: (b) catalyst used


Question 16.
Rate constant in case of first order reaction is
(a) inversely proportional to the concentration units
(b) independent of concentration units
(c) directly proportional to concentration units
(d) inversely proportional to the square of concentration units

Answer

Answer: (b) independent of concentration units


Question 17.
In pseudo unimolecular reactions
(a) both the reactants are present in low concentration
(b) both the reactants are present in same concentration
(c) one of the reactant is present in excess
(d) one of the reactant is non-reactive

Answer

Answer: (c) one of the reactant is present in excess


Question 18.
A first order reaction takes 40 min for 30% decomposition. What will be t12?
(a) 77.7 min
(b) 52.5 min
(c) 46.2 min
(d) 22.7 min

Answer

Answer: (a) 77.7 min


Question 19.
Half life period of a first order reaction is 10 min. What percentage of the reaction will be completed in 100 min?
(a) 25%
(b) 50%
(c) 99.9%
(d) 75%

Answer

Answer: (c) 99.9%


Question 20.
The activation energy in a chemical reaction is defined as
(a) the difference in energies of reactants and products
(b) the sum of energies of reactants and products
(c) the difference in energy of intermediate complex with the average energy of reactants and products
(d) the difference in energy of intermediate complex and the average energy of reactants

Answer

Answer: (d) the difference in energy of intermediate complex and the average energy of reactants


Question 21.
A first order reaction has a rate constant 1.15 × 10-3s-1. How long time will 5 g of this reactant take to reduce to 3 g?
(a) 444 s
(b) 400 s
(c) 528 s
(d) 669 s

Answer

Answer: (a) 444 s


Question 22.
Radioactive disintegration is an example of
(a) zero order reaction
(b) first order reaction
(c) second order reaction
(d) third order reaction

Answer

Answer: (b) first order reaction


Question 23.
A plot of log (a – x) against time t is a straight line. This indicates that the reaction is of
(a) zero order
(b) first order
(c) second order
(d) third order

Answer

Answer: (b) first order


Question 24.
In a reaction, 2X → Y, the concentration of X decreases from 0.50 M to 0.38 M in 10 min. What is the rate of reaction in Ms-1 during this interval ?
(a) 2 × 10-4
(b) 4 × 10-2
(c) 2 × 10-2
(d) 1 × 10-2

Answer

Answer: (a) 2 × 10-4


Question 25.
Rate of which reaction increases with temperature?
(a) Exothermic reaction
(b) Endothermic reaction
(c) (a) and (b) both
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) (a) and (b) both


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here