CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Chemistry in Everyday Life

0
41

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Chemistry in Everyday Life

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Chemistry in Everyday Life

Question 1.
The drugs which are given to the patients suffering from anxiety and metnal tension are known as
(a) tranquilizers
(b) analgesics
(c) antimicrobials
(d) antibiotics

Answer

Answer: (a) tranquilizers


Question 2.
Antimicrobial drugs include
(i) antiseptics
(ii) antibiotics
(iii) disinfectants
(a) (i) and (ii)
(b) (i) and (iii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (i), (ii) and (iii)

Answer

Answer: (d) (i), (ii) and (iii)


Question 3.
Which of the following can be used as an analgesic without causing addiction?
(a) Morphine
(b) Aspirin
(c) Heroin
(d) Codeine

Answer

Answer: (b) Aspirin


Question 4.
Which of the following will not act as antacid?
(a) Sodium hydrogencarbonate
(b) Magnesium hydroxide
(c) Sodium carbonate
(d) Aluminium hydroxide

Answer

Answer: (c) Sodium carbonate


Question 5.
Which of the following will not act as a tranquilizer?
(a) Equanil
(b) Analgin
(c) Meprobamate
(d) Chlordiazepoxide

Answer

Answer: (b) Analgin


Question 6.
Antihistamines are not helpful
(a) in curing nasal allergies
(b) in treating rashes caused by itching
(c) in bringing down acute fever
(d) in vasodilation

Answer

Answer: (c) in bringing down acute fever


Question 7.
The chemical substances used to bring down body temperature in high fever are known as
(a) analgesics
(b) antipyretics
(c) antihistamines
(d) tranquilizers

Answer

Answer: (b) antipyretics


Question 8.
Drugs that bind to the receptor site and inhibit its natural function are called
(a) agonistic drugs
(b) antagonists drugs
(c) antimicrobial drugs
(d) allosteric drugs

Answer

Answer: (b) antagonists drugs


Question 9.
A drug which acts as antipyretic as analgesic is
(a) chloroquin
(b) penicillin
(c) chlorodiazeposide
(d) 4-acetamidophenol

Answer

Answer: (d) 4-acetamidophenol


Question 10.
Terfenadine is commonly used as
(a) antihistamine
(b) antibiotic
(c) antimicrobial
(d) antifertility drug

Answer

Answer: (a) antihistamine


Question 11.
Barbituric acid and its derivatives are well known as
(a) tranquilizers
(b) antiseptics
(c) analgesics
(d) antipyretics

Answer

Answer: (a) tranquilizers


Question 12.
The main cause of acidity in the stomach is
(a) release of extra gastric acids which decrease the pH level
(b) indigestion and pain in large intestine
(c) increase the pH level in the stomach
(d) release of extra bile juice which increases alkaline medium in stomach

Answer

Answer: (a) release of extra gastric acids which decrease the pH level


Question 13.
Which of the following statements is not correct about penicillin?
(a) Penicillin G has a narrow spectrum
(b) It is extracted from antibacterial fungus Penicillium
(c) Ampicillin and Amoxycilin are synthetic modification of penicillins
(d) It has bacteriostatic effect

Answer

Answer: (d) It has bacteriostatic effect


Question 14.
Which of the following statements is not correct?
(a) Some disinfectants can be used as antiseptic at low concehtration
(b) Aspirin is analgesic and natipyretic
(c) Norethindrone is an antihistamines
(d) Chloramphenicol is a broad spectrum antibiotic

Answer

Answer: (c) Norethindrone is an antihistamines


Question 15.
An ester which is used as a medicine
(a) ethyl acetate
(b) methyl acetate
(c) methyl salicylate
(d) ethyl benzoate

Answer

Answer: (c) methyl salicylate


Question 16.
Barbiturates acts as
(a) hypnotic i.e., sleep producing agents
(b) non-narcotic analesics
(c) activator of neurotransmitters
(d) antilallergic drugs

Answer

Answer: (a) hypnotic i.e. sleep producing agents


Question 17.
Which of the following is a narcotic analgesic?
(a)Ibuprofen
(b) Aspirin
(c) Paracetamol
(d) Morphine

Answer

Answer: (d) Morphine


Question 18.
The structure given below is known as
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 16 Chemistry in Everyday Life with Answers
(a) pronstosil
(b) sulphapyridine
(c) chloramphenicol
(d) chloroxylenol

Answer

Answer: (c) chloramphenicol


Question 19.
Which ofthe following is not an antibiotic?
(a) Chloramphenicol
(b) Ofloxacin
(c) Penicillin
(d) Prontosil

Answer

Answer: (d) Prontosil


Question 20.
The term ‘broad spectrum antibiotics’ means
(a) bacterial antibiotics
(b) bacteriostatic antibiotics
(c) which kill or inhibit a wide range of gram -ve and gram +ve bacteria
(d) which kill or inhibit all types of gram +ve bacteria

Answer

Answer: (c) which kill or inhibit a wide range of gram -ve and gram +ve bacteria


Question 21.
A drug which is effective in curring malaria is
(a) aspirin
(b) quinine
(c) morphine
(d) analgin

Answer

Answer: (b) quinine


Question 22.
Which of the following statements is incorrect?
(a) Aspirin is both analgesic and antipyretic
(b) Ampicillin is a natural antibiotic
(c) Salvarsan is toxic to human beings
(d) Some disinfectants are used as antiseptics in lower concentrations

Answer

Answer: (b) Ampicillin is a natural antibiotic


Question 23.
Which of the following antibiotic is bactericidal?
(a) Erythromycin
(b) Tetracycline
(c) Penicillin
(d) Chloramphenicol

Answer

Answer: (c) Penicillin


Question 24.
The main constituents of dettol are
(a) chloramphenicol + glycerol
(b) 2-3% solution of iodine in alcohol
(c) 0.2% solution of phenol
(d) chloroxylenol and terpineol

Answer

Answer: (d) chloroxylenol and terpineol


Question 25.
The use of chemicals for therapeutic effect is called
(a) chemotherapy
(b) physiotherapy
(c) angiotherapy
(d) polytherapy

Answer

Answer: (a) chemotherapy


Question 26.
Which of the following is not an antidepressants?
(a) Ipronizaid
(b) Phenelzine
(c) Equanil
(d) Salvarsan

Answer

Answer: (d) Salvarsan


Question 27.
The antibiotic which is effective against certain strain of cancer cells
(a) dysidazirine
(b) sulphanilamide
(c) vancomycin
(d) ofloxacin

Answer

Answer: (a) dysidazirine


Question 28.
Which among the following is not an antibiotic?
(a) Penicillin
(b) Oxytocin
(c) Erythromycin
(d) Tetracyclin

Answer

Answer: (b) Oxytocin


Question 29.
The use of aspartame is limited to cold foods and drinks because
(a) it is unstable to heat and decomposes at cooking temperature
(b) it is 500 times sweeter than cane sugar
(c) it becomes bitter at cooking temperature
(d) it reacts with the food at cooking temperature

Answer

Answer: (a) it is unstable to heat and decomposes at cooking temperature


Question 30.
Which one is a broad spectrum antibiotic?
(a) Chloramphenicol
(b) Plasmoquin
(c) Xylocaine
(d) Antiseptic

Answer

Answer: (a) Chloramphenicol


Question 31.
Some drugs do not bind to the enzyme’s artive site, instead bind to a different site of enzyme. This site is called
(a) allosteric site
(b) substrate site
(c) ionic site
(d) competitive site




Answer

Answer: (a) allosteric site


Question 32.
Which of the following compounds represents an analgesic?
MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 16 Chemistry in Everyday Life with Answers

Answer

Answer: (a)


Question 33.
Name an artificial sweetner which is derivative of sucrose
(a) Saccharine
(b) Sucrolose
(c) Sucrobenzamide
(d) Aspartame

Answer

Answer: (b) Sucrolose


Question 34.
What is tincture of iodine?
(a) 2-3% solution of iodine in alcohol-water mixture
(b) A mixture of iodine in chloroxylenol
(c) A mixture of 0.2% phenol and 2-3% iodine in water
(d) 2-3% solution of iodine in potassium iodide

Answer

Answer: (a) 2-3% solution of iodine in alcohol-water mixture


Question 35.
What is the problem faced while using alitame as artificial sweetener?
(a) It decomposes when added to the food items
(b) It provides a huge number of calories to the food
(c) It is difficult to control the sweetness of food while using it
(d) It increases the volume of the contents to a large extent

Answer

Answer: (c) It is difficult to control the sweetness of food while using it


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here