CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 1 – The Solid State

0
32

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 1 – The Solid State

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Chemistry – MCQ and Online Tests – Unit 1 – The Solid State

Question 1.
Alkali halids do not show Frenkel defect because
(a) cations and anions have almost equal size
(b) there is a large difference in size of cations and anions
(c) cations and anions have low coordination number
(d) anions cannot be accommodated in voids

Answer

Answer: (a) cations and anions have almost equal size


Question 2.
Which of the following will have metal deficiency defect?
(a) NaCl
(b) FeO
(c) KCl
(d) ZnO

Answer

Answer: (b) FeO


Question 3.
p-type semiconductors are formed When Si or Ge are doped with
(a) group 14 elements
(b) group 15 elements
(c) group 13 elements
(d)group 18 elements

Answer

Answer: (c) group 13 elements


Question 4.
In a Schottky defect
(a) an ion moves to interstitial position between the lattice points
(b) electrons are trapped in a lattice site
(c) some lattice sites are vacant
(d) some extra cations are present in interstitial space

Answer

Answer: (c) some lattice sites are vacant


Question 5.
The coordination number of Y will be in the XY types of crystal:
(a) 6
(b) 8
(c) 12
(d) 4

Answer

Answer: (a) 6


Question 6.
The fraction of the total volume occupied by the atoms present in a simple cube is
(a) \(\frac{π}{4}\)
(b) \(\frac{π}{6}\)
(c) \(\frac{π}{3√2}\)
(d) \(\frac{π}{4√2}\)

Answer

Answer: (b) \(\frac{π}{6}\)


Question 7.
Edge length of unit cell of chromium metal is 287 pm with bcc arrangement. The atomic radius is of the order
(a) 287 pm
(b) 574 pm
(c) 124.27 pm
(d) 143.5 pm

Answer

Answer: (c) 124.27 pm


Question 8.
In Zinc blende structure
(a) zinc ions occupy half of the tetrahedral sites
(b) each Zn2- ion is surrounded by six sulphide ions
(c) each S2- ion is surrounded by six Zn2+ ions
(d) it has fee structure

Answer

Answer: (c) each S2- ion is surrounded by six Zn2+ ions


Question 9.
Which one of the following is non-crystalline or amorphous?
(a) Diamond
(b) Graphite
(c) Glass
(d) Common Salt

Answer

Answer: (c) Glass


Question 10.
Fe3O4 (magnetite) is an example of
(a) normal spinel structure
(b) inverse spinel structure
(c) fluoride structure
(d) anti fluorite structure

Answer

Answer: (b) inverse spinel structure


Question 11.
The edge length of fee cell is 508 pm. If radius of cation is 110 pm, the radius of anion is
(a) 110 pm
(b) 220 pm
(c) 285 pm
(d) 144 pm

Answer

Answer: (d) 144 pm


Question 12.
The density of a metal which crystallises in bcc lattice with unit cell edge length 300 pm and molar mass 50 g mol-1 will be
(a) 10 g cm-3
(b) 14.2 g cm-3
(c) 6.15 g cm-3
(d) 9.3 2 g cm-3

Answer

Answer: (c) 6.15 g cm-3


Question 13.
NaCl typecrystal (with coordination no. 6 : 6) can be converted into CsCl type crystal (with coordination no. 8 : 8) by applying
(a) high temperature
(b) high pressure
(c) high temperature and high pressure
(d) low temperature and low pressure




Answer

Answer: (b) high pressure


Question 14.
How many lithium atoms are present in a unit cell with edge length 3.5 Å and density 0.53 g cm-3? (Atomic mass of Li = 6.94):
(a) 2
(b) 1
(c) 4
(d) 6

Answer

Answer: (a) 2


Question 15.
The distance between Na and CL ions in NaCl with a density 2.165 g cm-3 is
(a) 564 pm
(b) 282 pm
(c) 234 pm
(d) 538 pm

Answer

Answer: (b) 282 pm


Question 16.
A unit cell of BaCl2 (fluorite structure) is made up of
(a) four Ba2+ ions and four Cl ions
(b) four Ba2- ions and eight Cl ions
(c) eight Ba² ions and four Cl ions
(d) four Ba² ions and six Cl ions

Answer

Answer: (b) four Ba2- ions and eight Cl ions


Question 17.
An element with atomic mass 100 has a bcc structure and edge length 400 pm. The density of element is
(a) 10.37 g cm-3
(b) 5.19 g cm-3
(c) 7.29 g cm-3
(d) 2.14 g cm-3

Answer

Answer: (b) 5.19 g cm-3


Question 18.
Which of the following crystals does not exhibit Frenkel defect?
(a) AgBr
(b) AgCl
(c) KBr
(d) ZnS

Answer

Answer: (c) KBr


Question 19.
How many chloride ions are surrounding sodium ion in sodium chloride crystal ?
(a) 4
(b) 8
(c) 6
(d) 12

Answer

Answer: (c) 6


Question 20.
What type of stoichiometric defect is shown by ZnS?
(a) Schottky defect
(b) Frenkel defect
(c) Both Frenkel and Schottky defects
(d) Non-stoichiometric defect

Answer

Answer: (b) Frenkel defect


Question 21.
Silver halides generally show
(a) Schottky defect
(b) Frenkel defect
(c) Both Frenkel and Schottky defects
(d) cation excess defect

Answer

Answer: (c) Both Frenkel and Schottky defects


Question 22.
In which pair most efficient packing is present?
(a) hep and bcc
(b) hep and ccp
(c) bcc and ccp
(d) bcc and simple cubic cell

Answer

Answer: (b) hep and ccp


Question 23.
What is the effect of Frenkel defect on the density of ionic solids?
(a) The density of the crystal increases
(b) The density of the crystal decreases
(c) The density of the crystal remains unchanged
(d) There is no relationship between density of a crystal and defect present in it

Answer

Answer: (c) The density of the crystal remains unchanged


Question 24.
In NaCl structure
(a) all octahedral and tetrahedral sites are occupied
(b) only octahedral sites are occupied
(c) only tetrahedral sites are occupied
(d) neither octahedral nor tetrahedral sites are occupied

Answer

Answer: (b) only octahedral sites are occupied


Question 25.
To get n-type of semiconductor, germanium should be doped with
(a) gallium
(b) arsenic
(c) aluminium
(d) boron

Answer

Answer: (b) arsenic


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here