CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Staffing

0
79

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Staffing

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Staffing

Question 1.
In staffing function, which one of the following groups of managers is involved?
(a) Only top managers
(b) Only human resource managers
(c) Only middle managers
(d) All managers

Answer

Answer: (d) All managers


Question 2.
Which one of the following is not an importance of staffing?
(a) Suitable division of work among employees
(b) Developing skills in employees
(c) Employee satisfaction
(d) Efficient use of human resources




Answer

Answer: (a) Suitable division of work among employees


Question 3.
In staffing function, which combination of activities in sequential order is correct?
(a) Recruitment, selection, training, placement
(b) Selection, training, recruitment, placement
(c) Recruitment, selection, placement, training
(d) Recruitment, training, selection, placement

Answer

Answer: (c) Recruitment, selection, placement, training


Question 4.
Which one of the following sources is most relevant to recruiting managerial personnel?
(a) Direct recruitment
(b) Employment exchange
(c) Advertisement
(d) Casual callers

Answer

Answer: (c) Advertisement


Question 5.
Which one of the following is an internal source of recruitment?
(a) Transfer
(b) Employee recommendations
(c) Campus recruitment
(d) Personal contacts

Answer

Answer: (a) Transfer


Question 6.
Which type of learning is management development concerned with?
(a) Specific job skill development
(b) Multi-skill development
(c) Manual skill development
(d) Inventory development

Answer

Answer: (b) Multi-skill development


Question 7.
For which group of persons is vestibule training relevant?
(a) Operatives
(b) Top management
(c) Middle management
(d) Supervisory management

Answer

Answer: (a) Operatives


Question 8.
___ is a process of learning and growth.
(a) Training
(b) Development
(c) Recruitment
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (b) Development


Question 9.
Time perspective in training is ___
(a) Short term
(b) Long term
(c) Medium term
(d) Medium or Long term

Answer

Answer: (a) Short term


Question 10.
___ leads to optimum use of resources.
(a) Recruitment
(b) Staffing
(c) Development
(d) Training

Answer

Answer: (b) Staffing


Question 11.
Web publishing is a/an ___ source of recruitment.
(a) External
(b) Internal
(c) Campus
(d) Both (b) and (c)

Answer

Answer: (a) External


Question 12.
___ is a limitation of internal source of recruitment.
(a) Higher costs
(b) Inbreeding
(c) Lengthy process
(d) Unreliability

Answer

Answer: (b) Inbreeding


Question 13.
___ is the “On the Job Training” method used to train electriciAnswer:
(a) Web publishing
(b) Job rotation
(c) Coaching
(d) Apprenticeship

Answer

Answer: (d) Apprenticeship


Question 14.
When Jaskaran Singh applied for the post of Computer teacher in a school in Bhubaneswar, he was asked to prepare a powerpoint presentation on a particular topic during selection procedure. Identify the type of selection test being mentioned in the above lines,
(a) Trade test
(c) Intelligence test
(b) Personality test
(d) Interest test

Answer

Answer: (a) Trade test


Question 15.
When the Principal of Golden Life Public School was on the verge of retirement, the management of the school contacted a specialised business firm in order to fill up the vacancy. Identify the source of recruitment being used by the management.
(a) Labour contractors
(b) Advertising
(c) Placement agencies and management consultants
(d) Direct recruitment

Answer

Answer: (c) Placement agencies and management consultants


Question 16.
Aruna applied for the post of an art and craft teacher in a reputed school in Delhi. After successfully clearing the tests and the interview, she was offered an employment contract containing the terms and conditions, and the date of joining. Identify the steps in the staffing process being described in the above lines.
(a) Reference and background checking
(b) Selection decision
(c) Job offer
(d) Contract of employment

Answer

Answer: (c) Job offer


Question 17.
Kundan Lai joined a food processing unit as a factory worker. Since he was expected to work on sophisticated machinery, he was asked to undergo a special training. Identify the training method with reference to above lines.
(a) Vestibule training
(b) Apprenticeship training
(c) Internship training
(d) Induction training

Answer

Answer: (a) Vestibule training


Question 18.
Identify the correct sequence of the steps involved in the selection process
(a) Medical Examination, Contract of Employment, Reference and Background checking, Selection Decision, Job Offer
(b) Reference and Background checking, Selection Decision, Contract of Employment, Medical Examination, Job Offer
(c) Job Offer, Reference and Background checking, Selection Decision, Medical Examination, Contract of Employment
(d) Reference and Background checking, Selection Decision, Medical Examination, Job Offer, Contract of Employment

Answer

Answer: (d) Reference and Background checking, Selection Decision, Medical Examination, Job Offer, Contract of Employment


Question 19.
Which of the following activities lie within the scope of Human Resource Department?
(a) Formulating compensation and incentive plans
(b) Ensuring healthy labour relations and union management relations
(c) Creating provision for social security and welfare of employees
(d) All of the above

Answer

Answer:


Question 20.
This type of training method is adopted when employees have to handle sophisticated machinery and equipment at their workplace.
(a) Apprenticeship training
(b) Induction training
(c) Internship training
(d) Vestibule training
(d) Vestibule training

Answer

Answer: (d) All of the above


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here