CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Nature and Significance of Management

0
117

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Nature and Significance of Management

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Business Studies – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Nature and Significance of Management

Question 1.
Which one of the following statements is not correct?
(a) Management is a goal-oriented process.
(b) Management is a continuous process.
(c) Management is a dynamic process.
(d) Management is a rigid process.

Answer

Answer: (d) Management is a rigid process.


Question 2.
Which one of the following is not an importance of management?
(a) Integrating various interest groups
(b)Developing society
(c) Disciplining employees
(d) Inculcating creativity




Answer

Answer: (c) Disciplining employees


Question 3.
Management is not
(a) an applied science.
(b) a pure science.
(c) an art.
(d) an art and science both.

Answer

Answer: (b)a pure science.


Question 4.
In which category does management fall?
(a) Well-established profession
(b) Semi-profession
(c) Emerging profession
(d) Marginal profession

Answer

Answer: (c) Emerging profession


Question 5.
Top management is concerned with formulation of
(a) guidelines for supervisors.
(b) long-term plans.
(c) short-term plans.
(d) None of these.

Answer

Answer: (b) long-term plans.


Question 6.
Coordination is
(a) a management function.
(b) the essence of management.
(c) an objective of management.
(d) a social objective.

Answer

Answer: (b) the essence of management.


Question 7.
The element that aims at integrating group efforts to achieve group objectives is called ___
(a) Cooperation
(b) Coordination
(c) Management
(d) Directing

Answer

Answer: (b) Coordination


Question 8.
Managing Director is the position of ___ level of management in a large company.
(a) Top
(b) Middle
(c) Lower
(d) Middle and Lower

Answer

Answer: (a) Top


Question 9.
Management is multidimensional because it has ___ dimension(s).
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) Four

Answer

Answer: (c) Three


Question 10.
Management is a ___ directed process as it aims at achieving specified goals.
(a) Continuously
(b) Future
(c) Goal
(d) Deliberately

Answer

Answer: (c) Goal


Question 11.
___ is a systematised body of knowledge that explains certain general truths or operation of general laws.
(a) Science
(b) Art
(c) Profession
(d) Art and Profession both

Answer

Answer: (a) Science


Question 12.
Identify the feature of co-ordination being highlighted in the given statement: “Coordination is not a one time function, it begins at the planning stage and continue till controlling.”
(a) Coordination ensures unity of action
(b) Coordination is an all pervasive function
(c) Coordination is a continuous process
(d) Coordination is a deliberate function

Answer

Answer: (c) Coordination is a continuous process


Question 13.
Co-ordination is considered to be the essence of management because
(a) It is a common thread that runs through all the activities within the organisation
(b) It is implicit and inherent in all functions of the organisation
(c) It is a force that binds all the functions of management
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 14.
This function of Management related to placing the right person at the right job is
(a) Organising
(b) Staffing
(c) Planning
(d) Controlling

Answer

Answer: (b) Staffing


Question 15.
This function of management relating to laying down the foundation for carrying out the other functions of management successfully is
(a) Organising
(b) Staffing
(c) Planning
(d) Controlling

Answer

Answer: (c) Planning


Question 16.
Organising as a function of management involves deciding
(a) What activities and resources are required
(b) Who will do a particular task
(c) Where will it be done
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 17.
The main task of this level of management is to determine the overall organisational objectives and strategies for their realisation.
(a) Operational management
(b) Middle level management
(c) First line managers
(d) Top level management

Answer

Answer: (d) Top level management


Question 18.
Which of the following statements is not true for lower level management?
(a) Analyse the business environment and its implications for the survival of the business.
(b) Ensure the quality of the output
(c) They strive to reduce the wastage of resources
(d) They ensure that the safety standards are maintained within the organisation.

Answer

Answer: (a) Analyse the business environment and its implications for the survival of the business.
Explanation:
Analyse the business environment and its implications for the survival of the business-top level management


Question 19.
Which of the following is a function of top level management?
(a) Ensuring quality of output
(b) Assigning necessary duties and responsibilities to their departments
(c) Taking responsibility for all the activities of the business and its impact on the society
(d) Ensuring that the safety standards are maintained within the organisation.

Answer

Answer: (d) Ensuring that the safety standards are maintained within the organisation.
Explanation:
Ensuring quality of output; Ensuring the safety standards are maintained within the organisation – lower level management and assigning necessary duties and responsibilities to their departments – middle level management.


Question 20.
Which of the following is not a designation related to middle level management?
(a) Operations Head
(b) Sales Manager
(c) Chief Operating Officer
(d) Divisional Manager

Answer

Answer: (c) Chief Operating Officer
Explanation:
Chief Operating Officer is a designation for top level management.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here