CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Principles of Inheritance and Variation

0
41

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Principles of Inheritance and Variation

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 5 – Principles of Inheritance and Variation

Question 1.
Two genes very close on a chromosome will show:
(a) No crossing over
(b) High crossing over
(c) Hardly an crossing over
(d) Only double crossing overy

Answer

Answer: (a) No crossing over


Question 2.
First geneticist/father of genetics was:
(a) de Vries
(b) Mendel
(c) Darwin
(d) Morgan

Answer

Answer: (b) Mendel


Question 3.
Cause of chromosomal mutation:
(a) Euploidy
(b) Polyploidy
(c) Physical effect
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 4.
An lndividual with into identical alleles is:
(a) Hybrid
(b) Dominant
(c) Homozygous
(d) Heterozygous

Answer

Answer: (c) Homozygous


Question 5.
Mendal’s law can be applicable only when:
(a) Characters are linked
(b) Parents are pore breed
(c) F1 generation in monohybrid cross show 2 type of individuals
(d) Onepair of contiasting characters depends on another pair

Answer

Answer: (a) Characters are linked


Question 6.
A true hybrid condition is:
(a) tt Rr
(b) Tt rr
(c) tt rr
(d) Tt Rr

Answer

Answer: (c) tt rr


Question 7.
When F1 plants heterozygous for tallness are selfed F2, generation has both tall and dwarf plants. This proves the principle of:
(a) Dominance
(b) Blended inheritance
(c) Law of segregation
(d) Law of independent assortment

Answer

Answer: (c) Law of segregation


Question 8.
The allele which is unable to express its effect in the presence of another is called :
(a) Co-dominant
(b) Supplementary
(c) Complementary
(d) Recessive

Answer

Answer: (d) Recessive


Question 9.
Most of the mutations are:
(a) Recessive
(b) Harmful
(c) Germinal
(d) All of these

Answer

Answer: (a) Recessive


Question 10.
Smallest segment of genetic material affected by mutation is :
(a) Recon
(b) Cistron
(c) Muton
(d) Exon

Answer

Answer: (c) Muton


Question 11.
Genes located on V-chroinosome are:
(a) Mutant genes
(b) Autosomal genes
(c) Holandric genes
(d) Sex-linked genes

Answer

Answer: (d) Sex-linked genes


Question 12.
A strong mutagen is:
(a) Cold
(b) Heat
(c) Water
(d) X-rays

Answer

Answer: (d) X-rays


Question 13.
A point mutation is:
(a) Thalassemia
(b) Sickel-cell anaemia
(c) Down’s syndrome
(d) Nightblindness

Answer

Answer: (b) Sickel-cell anaemia


Question 14.
An organism with two unlike genes of a trait is called :
(a) Homozygous
(b) Hetrozygous
(c) Both of these
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Hetrozygous


Question 15.
Mendel’s formulated the law of purity of gametes on the basis of:
(a) Test cross
(b) Back cross
(c) Monohybrid cross
(d) Dihybrid cross

Answer

Answer: (c) Monohybrid cross


Question 16.
Mendel’s second law is of the law of:
(a) Segregation
(b) Dominance
(c) Polygenic inheritance
(d) Independent assortment

Answer

Answer: (d) Independent assortment


Question 17.
Name the scientist who discovered the law of Heredity :
(a) Gregor Mendel
(b) Newton
(c) Piinnett
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Gregor Mendel


Question 18.
tt mates with Tt. What will be characteristic of offspring:
(a) 75% Ineffective
(b) 50% Uneffective
(c) 25% Uneffective
(d) All Effective

Answer

Answer: (b) 50% Uneffective


Question 19.
Mendel’s laws were discovered by:
(a) Correns
(b) Shermak
(c) de meris
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 20.
Sucess of mendal is
(a) Selection of Peaplant
(b) Studied of free characters
(c) More Characters selection
(d) Pea is Bisexual

Answer

Answer: (a) Selection of Peaplant


Question 21.
Failure of segregation of chromatids during cell division Cycle result in the gain or loss of a cromosome (s) is called :
(a) Female heterogamety
(b) Male heterogamety
(c) Aneuploidy
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Female heterogamety


Question 22.
Loss of Melanin pigment cause for:
(a) Colourblindness
(b) Depigmentation
(c) Phenyl Ketoneuria
(d) Alkaptoneuria




Answer

Answer: (b) Depigmentation


Question 23.
Gunetical identification of male human is:
(a) By Nucleus
(b) By cells
(c) By Autosome
(d) By Sex-chromosome

Answer

Answer: (d) By Sex-chromosome


Question 24.
Mendel worked on :
(a) Edible pea
(b) Wild pea
(c) Garden Pea
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Edible pea


Question 25.
Exception of Mendel’s law is:
(a) Dominance
(b) Purity of gametes
(c) Linkage
(d) Independent assortment

Answer

Answer: (c) Linkage


Question 26.
Rh+ individual gene may be:
(a) rr
(b) TT
(c) Rr
(d) Both (a) and (c)

Answer

Answer: (c) Rr


Question 27.
Down’s syndrome is a:
(a) Mendelian disorder
(b) Chromosomal disorder
(c) can be both
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Chromosomal disorder


Question 28.
Haemophilia is a:
(a) Mendelian disorder
(b) Chromosomal disorder
(c) Can be (a) or (b)
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Mendelian disorder


Question 29.
Mendal was born in:
(a) 17th century
(b) 18th century
(c) 19th century
(d) 8th century

Answer

Answer: (a) 17th century


Question 30.
A gamete contains which of the following :
(a) Both alleles of a gene
(b) Only one allele of a gene
(c) Al allele of a gene
(d) No allele

Answer

Answer: (b) Only one allele of a gene


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here