CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Sexual Reproduction in Flowering Plants

0
40

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Sexual Reproduction in Flowering Plants

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 2 – Sexual Reproduction in Flowering Plants

Question 1.
Normal Embryosac of Angiosperm is :
(a) Unicellular
(b) Bicelled
(c) Penta celled
(d) Seven called

Answer

Answer: (a) Unicellular


Question 2.
Development of fruit without fertilizations is:
(a) Parthenogenesis
(b) Heterostyly
(c) Parthenocarpy
(d) Agamospermy

Answer

Answer: (c) Parthenocarpy


Question 3.
Commonly in a mature fertilized ovule n, 2n, 3n conditions are respectively found in :
(a) Endosperm, nucellus and egg
(b) Egg. antipodals and endosperm
(c) Integuments, synergids and egg
(d) Egg, nucellus and endosperm

Answer

Answer: (d) Egg, nucellus and endosperm


Question 4.
Which structure is not found in Angiosperm?
(a) Archegonium
(b) Carpel
(c) Anther
(d) Magagametophyte

Answer

Answer: (a) Archegonium


Question 5.
Demerit of self pollinatlon is:
(a) Unisexua
(b) Dichoganty
(c) Hetorostyle
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Dichoganty


Question 6.
After fertilization ovule develops into:
(a) Integument
(b) Seed
(c) Embryo
(d) Endosperm

Answer

Answer: (b) Seed


Question 7.
Totipotency is
(a) Development of a fruit from a flower in a medium
(b) Development of an organ from a cell in a medium
(c) Development of tissues of all kinds from a cell in a medium
(d) Development of tissues of all kinds from a cell in a medium

Answer

Answer: (c) Development of tissues of all kinds from a cell in a medium


Question 8.
Parthenogenesis is common in :
(a) Grape
(b) Mango
(c) Citrus
(d) Litchi

Answer

Answer: (a) Grape


Question 9.
In an ovule meiotic takes place in:
(a) Nucellus
(b) Megaspore mother cell
(c) Megaspore
(d) Archesporium

Answer

Answer: (b) Megaspore mother cell


Question 10.
All of the following structures are found in angiosperms except ?
(a) Archegonium
(b) Pistil
(c) Anther
(d) Megagametophyte

Answer

Answer: (a) Archegonium


Question 11.
In Capsella the endosperm in generally:
(a) Haploid
(b) Diploid
(c) Triploid
(d) Tetraploid

Answer

Answer: (c) Triploid


Question 12.
An orthrotropous ovule is one in which micropyle and chalaza are :
(a) Oblique to funiculus
(b) At right angles to funiculus
(c) In straight line with funiculus
(d) Parallel to funiculus

Answer

Answer: (c) In straight line with funiculus


Question 13.
Who proved that the cells are totipotent?
(a) White
(b) Skoog
(c) Miller
(d) Steward

Answer

Answer: (d) Steward


Question 14.
Fatheroflndian Angiosperm Embnology is:
(a) B. M. John
(b) B. G L. Swami
(c) R.N. Kapil
(d) P. Maheshwari

Answer

Answer: (d) P. Maheshwari


Question 15.
Polymbryony occurs in:
(a) Maize
(b) Citrus
(c) Corchorus
(d) Carthamus

Answer

Answer: (b) Citrus


Question 16.
In Monocots, grafting is almost impossible because they lack :
(a) Cambium
(b) Ground tissue
(c) Vascular bundle
(d) Parenchymatous cells

Answer

Answer: (a) Cambium


Question 17.
A typical angiospermic embryo sac is usually:
(a) One-celled
(b) Two-celled
(c) Five-celled
(d) seven-celled

Answer

Answer: (d) seven-celled


Question 18.
Double fertilization in angiosperms was discovered by:
(a) Strassburger
(b) J. C. Bose
(c) Maheshwari
(d) Nawaschin

Answer

Answer: (d) Nawaschin


Question 19.
Closed flower:
(a) Decliny
(b) Cteistogamy
(c) Dichogamy
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Cteistogamy


Question 20.
Maturation of male and female sex organs at different times is known as:
(a) Herkogamy
(b) Dichogamy
(c) Polygamy
(d) Apogamy

Answer

Answer: (a) Herkogamy


Question 21.
If cotyledons are brought above the soil the germination is:
(a) Hypogeal
(b) Epigeal
(c) Vivipaiy
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Epigeal


Question 22.
How many meiotic divisions are necessary to produce 100 pollen grains ?
(a) 100
(b) 50
(c) 25
(d) 20

Answer

Answer: (c) 25


Question 23.
Pollination in Lotus is:
(a) By water
(b) By wind
(c) By insect
(d) All of these

Answer

Answer: (a) By water


Question 24.
Double fertilization means:
(a) Fusion of two eggs
(b) Fusion of egg and pollen nuder of two pollen grains
(c) Fusion of two polar nuclei with one male gamete
(d) Fusion between synergid cells and male gamete

Answer

Answer: (c) Fusion of two polar nuclei with one male gamete


Question 25.
Pollination by snails is called:
(a) Malecophily
(b) Zoophily
(c) Anemophily
(d) Hydrophily

Answer

Answer: (a) Malecophily


Question 26.
When pollen tube enter into the nucellus through micropyle is called:
(a) Porogamy
(b) Xenogamy
(c) Mesogamy
(d) Dikogamy

Answer

Answer: (a) Porogamy


Question 27.
Who discovered fertilization?
(a) Nawaschin
(b) Strassburger
(c) Leeuwen Hock
(d) Robert Hook

Answer

Answer: (b) Strassburger


Question 28.
Pollination by bats is called:
(a) omithophily
(b) Entromophily
(c) Cheiropterophily
(d) Hydrophily

Answer

Answer: (a) omithophily


Question 29.
Haploid plants develop by pollen are called ……..
(a) Emasculation
(b) Parthenocarpy
(c) androgenesis
(d) somatic hybridization




Answer

Answer: (d) somatic hybridization


Question 30.
When more than one embryoper embryosac is found. It is called:
(a) Embryogeny
(b) Amphimisis
(c) Agamospormy
(d) Polyembryoni

Answer

Answer: (d) Polyembryoni


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here