CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Environmental Issues

0
50

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Environmental Issues

Every year CBSE conducts board exams for 12th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 12th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 12 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 12 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 16 – Environmental Issues

Question 1.
Acid Rain comes under which type of pollution?
(a) Water pollution
(b) Air pollution
(c) Soil pollution
(d) Sound Pollution

Answer

Answer: (c) Soil pollution


Question 2.
Bhopal gas tragedy of 1884 took place because methyl isocyanate reacted with:
(a) DDT
(b) Ammonia
(c) CO2
(d) Water

Answer

Answer: (c) CO2


Question 3.
Which chemical substance affects the Ozone Layer?
(a) Chlorofluorocarbon
(b) Chlorine
(c) Hexafluorocarbon
(d) Molecular Carbon

Answer

Answer: (a) Chlorofluorocarbon


Question 4.
Chlorofluoro carbon are responsible for:
(a) Acid rain
(b) Ozone layer depletion
(c) Global warming
(d) Thermal inversion

Answer

Answer: (d) Thermal inversion


Question 5.
Fluoride pollution mainly affect:
(a) Teeth
(b) Kidney
(c) Brain
(d) Heart

Answer

Answer: (a) Teeth


Question 6.
Environment (Protection) Act came into force in?
(a) 1986
(b) 1989
(c) 1992
(d) 1993

Answer

Answer: (c) 1992


Question 7.
In Ozone Degradation which element acts as catalyst?
(a) Chlorine
(b) Flurine
(c) Oxygen
(d) Potassium




Answer

Answer: (a) Chlorine


Question 8.
Nutrient enrichment of water bodies causes:
(a) Stratification
(b) Eutrophication
(c) Succession
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Eutrophication


Question 9.
Ozone Layer is found in :
(a) Stratosphere
(b) Lithosphere
(c) Troposphere
(d) Hemisphere

Answer

Answer: (a) Stratosphere


Question 10.
Pollutant which causes acid rain is:
(a) SO2
(b) CO2
(c) CO
(d) Hydrocarbon

Answer

Answer: (a) SO2


Question 11.
Increased skin cancer and high mutation rate are due to:
(a) Acid Rain
(b) Ozone Depletion
(c) CO2 Pollution
(d) CO Pollution

Answer

Answer: (b) Ozone Depletion


Question 12.
Which one of the following is not a greenhouse gas?
(a) Methane
(b) CO2
(c) Chlorofluoro carbon
(d) Hydrogen

Answer

Answer: (d) Hydrogen


Question 13.
Minimata disease is caused by:
(a) ByChromium
(b) By Cadmium
(c) By Methyl mercury
(d) By Radioactive elements

Answer

Answer: (c) By Methyl mercury


Question 14.
Permissible noise levels in a residential area at night time is:
(a) 35 dB
(b) 40 dB
(c) 45 dB
(d) 50 dB

Answer

Answer: (c) 45 dB


Question 15.
A mutagenic pollutant is:
(a) Organophosphate
(b) Resines
(c) Hydrocarbons
(d) Nitrogen oxides

Answer

Answer: (c) Hydrocarbons


Question 16.
Natural air pollutant are:
(a) Pollen Grains
(b) Gases of Volcanic Eruption
(c) Aerosol
(d) Fluorides

Answer

Answer: (b) Gases of Volcanic Eruption


Question 17.
Rain is called acid rain, its pH is below:
(a) 7
(b) 6.5
(c) 6
(d) 5.6

Answer

Answer: (d) 5.6


Question 18.
Bluebaby syndrome results from:
(a) Excess of TDS
(b) Excess of DO
(c) Excess of chloride
(d) Methaemoglobin

Answer

Answer: (d) Methaemoglobin


Question 19.
Common indicator organism of water pollution is:
(a) Lemna pancicostata
(b) Eichhomia crassipes
(c) Escherichia coli
(d) Entamoeba histolytica

Answer

Answer: (c) Escherichia coli


Question 20.
Pollution of SO2 destroys:
(a) Lichen
(b) Fungi
(c) Algae
(d) Fish

Answer

Answer: (a) Lichen


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here