CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Motion in a Straight Line

0
14

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Motion in a Straight Line

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Motion in a Straight Line

Question 1.
A body starts from rest and travels for five seconds to make a displacement of 25 m if it has travelled the distance with uniform acceleration a then a is
(a) 3 m/s²
(b) 4 m/s²
(c) 2 m/s²
(d) 1 m/s²

Answer

Answer: (c) 2 m/s²


Question 2:
A boy moves on a circular distance of radius R. Starting from a point A he moves to a point B which is on the other end of the diameter AB. The ratio of the distance travelled to the displacement made by him is
(a) ?/2
(b) ?
(c) 2?
(d) 4?

Answer

Answer: (a) ?/2


Question 3.
A 180 metre long train is moving due north at a speed of 25 m/s. A small bird is flying due south, a little above the train, with a speed of 5 m/s. The time taken by the bird to cross the train is
(a) 10 s
(b) 12 s
(c) 9 s
(d) 6 s

Answer

Answer: (d) 6 s


Question 4.
A boy starts from a point A, travels to a point B at a distance of 1.5 km and returns to A. If he takes one hour to do so, his average velocity is
(a) 3 km/h
(b) zero
(c) 1.5 km/h
(d) 2 km/h

Answer

Answer: (b) zero


Question 5.
A body starts from rest and travels with uniform acceleration on a straight line. If its velocity after making a displacement of 32 m is 8 m/s, its acceleration is
(a) 1 m/s²
(b) 2 m/s²
(c) 3 m/s²
(d) 4 m/s²

Answer

Answer: (a) 1 m/s²


Question 6.
Which one of the following is the unit of velocity?
(a) kilogram
(b) metre
(c) m/s
(d) second

Answer

Answer: (c) m/s


Question 7.
A body starts from rest and travels for t second with uniform acceleration of 2 m/s². If the displacement made by it is 16 m, the time of travel t is
(a) 4 s
(b) 3 s
(c) 6 s
(d) 8 s

Answer

Answer: (a) 4 s


Question 8.
The dimensional formula for speed is
(a) T-1
(b) LT-1
(c) L-1T-1
(d) L-1T

Answer

Answer: (b) LT-1


Question 9.
The dimensional formula for velocity is
(a) [LT]
(b) [LT-1]
(c) [L2T]
(d) [L-1T]

Answer

Answer: (b) [LT-1]


Question 10.
A body starts from rest and travels with an acceleration of 2 m/s². After t seconds its velocity is 10 m/s . Then t is
(a) 10 s
(b) 5 s
(c) 20 s
(d) 6 s

Answer

Answer: (b) 5 s


Question 11.
A boy starts from a point A, travels to a point B at a distance of 1.5 km and returns to A. If he takes one hour to do so, his average velocity is
(a) 3 km/h
(b) zero
(c) 1.5 km/h
(d) 2 km/h

Answer

Answer: (b) zero


Question 12.
The displacement in metres of a body varies with time t in second as y = t2 – t – 2. The displacement is zero for a positive of t equal to
(a) 1 s
(b) 2 s
(c) 3 s
(d) 4 s

Answer

Answer: (b) 2 s


Question 13.
A boy starts from a point A, travels to a point B at a distance of 3 km from A and returns to A. If he takes two hours to do so, his speed is
(a) 3 km/h
(b) zero
(c) 2 km/h
(d) 1.5 km/h

Answer

Answer: (a) 3 km/h


Question 14.
A body starts from rest and travels with an acceleration of 2 m/s². After t seconds its velocity is 10 m/s. Then t is
(a) 10 s
(b) 5 s
(c) 20 s
(d) 6 s

Answer

Answer: (b) 5 s


Question 15.
Which one of the following is the unit of velocity?
(a) kilogram
(b) metre
(c) m/s
(d) second

Answer

Answer: (c) m/s


Question 16.
The displacement in metres of a body varies with time t in second as y = t2 – t – 2. The displacement is zero for a positive of t equal to
(a) 1 s
(b) 2 s
(c) 3 s
(d) 4 s

Answer

Answer: (b) 2 s


Question 17.
The dimensional formula for acceleration is
(a) [LT2]
(b) [LT?2]
(c) [L2T]
(d) [L2T2]

Answer

Answer: (b) [LT?2]


Question 18.
A body starts from rest and travels with uniform acceleration a to make a displacement of 6 m. If its velocity after making the displacement is 6 m/s, then its uniform acceleration a is
(a) 6 m/s²
(b) 2 m/s²
(c) 3 m/s²
(d) 4 m/s²

Answer

Answer: (c) 3 m/s²


Question 19.
A body starts from rest. If it travels with an acceleration of 2 m/s², its displacement at the end of 3 seconds is
(a) 9 m
(b) 12 m
(c) 16 m
(d) 10 m

Answer

Answer: (a) 9 m


Question 20.
A body starts from rest and travels with uniform acceleration of 2 m/s². If its velocity is v after making a displacement of 9 m, then v is
(a) 8 m/s
(b) 6 m/s
(c) 10 m/s
(d) 4 m/s

Answer

Answer: (b) 6 m/s


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here