CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Physical World

0
14

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Physical World

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Physics – MCQ and Online Tests – Unit 1 – Physical World

Question 1.
A scientific theory
(a) cannot be changed but can be reformulated
(b) is fixed once and for all because it is logical
(c) is changed to suit new fashion among scientists
(d) can be revised if required to fit new phenomenon or data

Answer

Answer: (d) can be revised if required to fit new phenomenon or data


Question 2.
Which of the following is a possible final step in applying the scientific method
(a) Formulating a hypothesis
(b) Building a theory
(c) Analysis of test results
(d) Formulation of a question

Answer

Answer: (c) Analysis of test results


Question 3.
Wave picture of light failed to explain.
(a) the photoelectric effect
(b) polarization of light
(c) diffraction of light
(d) interference of light

Answer

Answer: (a) the photoelectric effect


Question 4.
Heliocentric theory proposed by Nicolas Copernicus was
(a) replaced by circular orbits to fit the data better
(b) replaced by elliptical orbits to fit the data better
(c) replaced by elliptical orbits to fit the taste of new rulers of Italy
(d) replaced by parabolic orbits to fit the data better

Answer

Answer: (b) replaced by elliptical orbits to fit the data better


Question 5.
The word Science originates from the Latin verb Scientia meaning
(a) to know
(b) to see
(c) to experience
(d) to observe

Answer

Answer: (a) to know


Question 6.
Just as a new experiment may suggest an alternative theoretical model, a theoretical advance may suggest what to look for in some for in some experiments. Which of the following experiments can be considered to support this claim?
(a) Davisson and Germer Experiment
(b) experimental discovery of positron
(c) scattering of alpha particle or the gold foil experiment
(d) Michelson Morley experiment

Answer

Answer: (b) experimental discovery of positron


Question 7.
The scientific method is
(a) a prescribed method for investigating phenomena, acquiring new knowledge…
(b) A procedure for proposing new hypothesis
(c) a body of techniques for investigating phenomena, acquiring new knowledge…
(d) A method for proposing new theories.

Answer

Answer: (c) a body of techniques for investigating phenomena, acquiring new knowledge…


Question 8.
Physics is a
(a) Applied Science
(b) Mathematical Science
(c) Engineering Science
(d) Natural Science

Answer

Answer: (d) Natural Science


Question 9.
Which of the following is a possible first step in applying the scientific method
(a) Conducting tests
(b) Formulating a hypothesis
(c) Formulation of a question
(d) Building a theory

Answer

Answer: (c) Formulation of a question


Question 10.
Atomic and molecular phenomena are dealt with by
(a) Newtonian Mechanics
(b) fluid Mechanics
(c) applied Mechanics
(d) Quantum Mechanics

Answer

Answer: (d) Quantum Mechanics


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here