CBSE Class 11 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Binomial Theorem

0
7

CBSE Class 11 Maths  – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Binomial Theorem

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Maths  – MCQ and Online Tests – Unit 8 – Binomial Theorem

Question 1.
In the expansion of (a + b)n, if n is even then the middle term is
(a) (n/2 + 1)th term
(b) (n/2)th term
(c) nth term
(d) (n/2 – 1)th term

Answer

Answer: (a) (n/2 + 1)th term
Hint:
In the expansion of (a + b)n,
if n is even then the middle term is (n/2 + 1)th term


Question 2.
In the expansion of (a + b)n, if n is odd then the number of middle term is/are
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) More than 2

Answer

Answer: (c) 2
Hint:
In the expansion of (a + b)n,
if n is odd then there are two middle terms which are
{(n + 1)/2}th term and {(n+1)/2 + 1}th term


Question 3.
The number of ordered triplets of positive integers which are solution of the equation x + y + z = 100 is
(a) 4815
(b) 4851
(c) 8451
(d) 8415

Answer

Answer: (b) 4851
Hint:
Given, x + y + z = 100;
where x = 1, y = 1, z = 1
Let u = x – 1, v = y – 1, w = z – 1
where u = 0, v = 0, w = 0
Now, equation becomes
u + v + w = 97
So, the total number of solution = 97+3-1C3-1
= 99C2
= (99 з 98)/2
= 4851


Question 4.
The greatest coefficient in the expansion of (1 + x)10 is
(a) 10!/(5!)
(b) 10!/(5!)В
(c) 10!/(5! з 4!)В
(d) 10!/(5! з 4!)

Answer

Answer: (b) 10!/(5!)В
Hint:
The coefficient of xr in the expansion of (1 + x)10 is 10Cr and 10Cr is maximum for
r = 10/2 = 5
Hence, the greatest coefficient = 10C5
= 10!/(5!)В


Question 5.
The fourth term in the expansion (x – 2y)12 is
(a) -1670 x9 з yГ
(b) -7160 x9 з yГ
(c) -1760 x9 з yГ
(d) -1607 x9 з yГ

Answer

Answer: (c) -1760 x9 з yГ
Hint:
4th term in (x – 2y)12 = T4
= T3+1
= 12C3 (x)12-3 з(-2y)Г
= 12C3 x9 з(-8yГ)
= {(12з11з10)/(3з2з1)} з x9 з(-8yГ)
= -(2з11з10з8) з x9 з yГ
= -1760 x9 з yГ


Question 6.
If n is a positive integer, then (v3+1)2n+1 + (v3-1)2n+1 is
(a) an even positive integer
(b) a rational number
(c) an odd positive integer
(d) an irrational number

Answer

Answer: (d) an irrational number
Hint:
Since n is a positive integer, assume n = 1
(v3+1)Г + (v3-1)Г
= {3v3 + 1 + 3v3(v3 + 1)} + {3v3 – 1 – 3v3(v3 – 1)}
= 3v3 + 1 + 9 + 3v3 + 3v3 – 1 – 9 + 3v3
= 12v3, which is an irrational number.


Question 7.
If the third term in the binomial expansion of (1 + x)m is (-1/8)xВ then the rational value of m is
(a) 2
(b) 1/2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 1/2
Hint:
(1 + x)m = 1 + mx + {m(m – 1)/2}xВ + ……..
Now, {m(m – 1)/2}xВ = (-1/8)xВ
? m(m – 1)/2 = -1/8
? 4mВ – 4m = -1
? 4mВ – 4m + 1 = 0
? (2m – 1)В = 0
? 2m – 1 = 0
? m = 1/2


Question 8.
The greatest coefficient in the expansion of (1 + x)10 is
(a) 10!/(5!)
(b) 10!/(5!)В
(c) 10!/(5! з 4!)В
(d) 10!/(5! з 4!)

Answer

Answer: (b) 10!/(5!)В
Hint:
The coefficient of xr in the expansion of (1 + x)10 is 10Cr and 10Cr is maximum for
r = 10/ = 5
Hence, the greatest coefficient = 10C5
= 10!/(5!)В


Question 9.
The coefficient of xn in the expansion of (1 – 2x + 3xВ – 4xГ + ……..)-n is
(a) (2n)!/n!
(b) (2n)!/(n!)В
(c) (2n)!/{2з(n!)В}
(d) None of these

Answer

Answer: (b) (2n)!/(n!)В
Hint:
We have,
(1 – 2x + 3xВ – 4xГ + ……..)-n = {(1 + x)-2}-n
= (1 + x)2n
So, the coefficient of xnC3 = 2nCn = (2n)!/(n!)В


Question 10.
The value of n in the expansion of (a + b)n if the first three terms of the expansion are 729, 7290 and 30375, respectively is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (c) 6
Hint:
Given that the first three terms of the expansion are 729, 7290 and 30375 respectively.
Now T1 = nC0 з an-0 з b0 = 729
? an = 729 ……………. 1
T2 = nC1 з an-1 з b1 = 7290
? n
an-1 з b = 7290 ……. 2
T3 = nC2 з an-2 з bВ = 30375
? {n(n-1)/2}
an-2 з bВ = 30375 ……. 3
Now equation 2/equation 1
n
an-1 з b/an = 7290/729
? nзb/n = 10 ……. 4
Now equation 3/equation 2
{n(n-1)/2}
an-2 з bВ /n
an-1 з b = 30375/7290
? b(n-1)/2a = 30375/7290
? b(n-1)/a = (30375з2)/7290
? bn/a – b/a = 60750/7290
? 10 – b/a = 6075/729 (60750 and 7290 is divided by 10)
? 10 – b/a = 25/3 (6075 and 729 is divided by 243)
? 10 – 25/3 = b/a
? (30-25)/3 = b/a
? 5/3 = b/a
? b/a = 5/3 …………….. 5
Put this value in equation 4, we get
n з 5/3 = 10
? 5n = 30
? n = 30/5
? n = 6
So, the value of n is 6


Question 11.
The coefficient of y in the expansion of (yВ + c/y)5 is
(a) 10c
(b) 10cВ
(c) 10cГ
(d) None of these

Answer

Answer: (c) 10cГ
Hint:
Given, binomial expression is (yВ + c/y)5
Now, Tr+1 = 5Cr з (yВ)5-r з (c/y)r
= 5Cr з y10-3r з Cr
Now, 10 – 3r = 1
? 3r = 9
? r = 3
So, the coefficient of y = 5C3 з cГ = 10cГ


Question 12:
(1.1)10000 is _____ 1000
(a) greater than
(b) less than
(c) equal to
(d) None of these

Answer

Answer: (a) greater than
Hint:
Given, (1.1)10000 = (1 + 0.1)10000
10000C0 + 10000C1 з (0.1) + 10000C2 з(0.1)В + other +ve terms
= 1 + 10000з(0.1) + other +ve terms
= 1 + 1000 + other +ve terms
> 1000
So, (1.1)10000 is greater than 1000


Question 13.
If n is a positive integer, then (v5+1)2n + 1 – (v5-1)2n + 1 is
(a) an odd positive integer
(b) not an integer
(c) none of these
(d) an even positive integer

Answer

Answer: (b) not an integer
Hint:
Since n is a positive integer, assume n = 1
(v5+1)В + 1 – (v5-1)В + 1
= (5 + 2v5 + 1) + 1 – (5 – 2v5 + 1) + 1 {since (x+y)В = xВ + 2xy + yВ}
= 4v5 + 2, which is not an integer


Question 14.
if n is a positive ineger then 23nn – 7n – 1 is divisible by
(a) 7
(b) 9
(c) 49
(d) 81

Answer

Answer: (c) 49
Hint:
Given, 23n – 7n – 1 = 23зn – 7n – 1
= 8n – 7n – 1
= (1 + 7)n – 7n – 1
= {nC0 + nC1 7 + nC2 7В + …….. + nCn 7n} – 7n – 1
= {1 + 7n + nC2 7В + …….. + nCn 7n} – 7n – 1
= nC2 7В + …….. + nCn 7n
= 49(nC2 + …….. + nCn 7n-2)
which is divisible by 49
So, 23n – 7n – 1 is divisible by 49


Question 15.
If the third term in the binomial expansion of (1 + x)m is (-1/8)xВ then the rational value of m is
(a) 2
(b) 1/2
(c) 3
(d) 4

Answer

Answer: (b) 1/2
Hint:
(1 + x)m = 1 + mx + {m(m – 1)/2}xВ + ……..
Now, {m(m – 1)/2}xВ = (-1/8)xВ
? m(m – 1)/2 = -1/8
? 4mВ – 4m = -1
? 4mВ – 4m + 1 = 0
? (2m – 1)В = 0
? 2m – 1 = 0
? m = 1/2


Question 16.
In the binomial expansion of (a + b)n, the coefficient of fourth and thirteenth terms are equal to each other, then the value of n is
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 25

Answer

Answer: (b) 15
Hint:
Given, in the binomial expansion of (a + b)n, the coefficient of fourth and thirteenth terms are equal to each other
? nC3 = nC12
This is possible when n = 15
Because 15C13 = 15C12


Question 17.
In the binomial expansion of (71/2 + 51/3)37, the number of integers are
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer

Answer: (c) 6
Hint:
Given, (71/2 + 51/3)37
Now, general term of this binomial Tr+1 = 37Cr з (71/2)37-r з (51/3)r
? Tr+1 = 37Cr з 7(37-r)/2 з (5)r/3
This General term will be an integer if 37Cr is an integer, 7(37-r)/2 is an integer and (5)r/3 is an integer.
Now, 37Cr will always be a positive integer.
Since 37Cr denotes the number of ways of selecting r things out of 37 things, it can not be a fraction.
So, 37Cr is an integer.
Again, 7(37-r)/2Cr will be an integer if (37 – r)/2 is an integer.
So, r = 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37 …………. 1
And if (5)r/3 is an integer, then r/3 should be an integer.
So, r = 0, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36 ………….2
Now, take intersection of 1 and 2, we get
r = 3, 9, 15, 21, 27, 33
So, total possible value of r is 6
Hence, there are 6 integers are in the binomial expansion of (71/2 + 51/3)37


Question 18.
If a and п are the roots of the equation xВ – x + 1 = 0 then the value of a2009 + п2009 is
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) 10

Answer

Answer: (b) 1
Hint:
Given, xВ – x + 1 = 0
Now, by Shridharacharya formula, we get
x = {1 Б v(1 – 4з1з1) }/2
? x = {1 Б v(1 – 4) }/2
? x = {1 Б v(-3)}/2
? x = {1 Б v(3 з -1)}/2
? x = {1 Б v3 з v-1}/2
? x = {1 Б iv3}/2 {since i = v-1}
? x = {1 + iv3}/2, {–1 – iv3}/2
? x = -{-1 – iv3}/2, -{-1 + iv3}/2
? x = w, wВ {since w = {-1 + iv3}/2 and wВ = {-1 – iv3}/2 }
Hence, a = -w, п = wВ
Again we know that wГ = 1 and 1 + w + wВ = 0
Now, a2009 + п2009 = a2007 з aВ + п2007 з пВ
= (-w)2007 з (-w)В + (-wВ)2007 з (-wВ)В {since 2007 is multiple of 3}
= -(w)2007 з (w)В – (wВ)2007 з (w4)
= -1 з wВ – 1 з wГ з w
= -1 з wВ – 1 з 1 з w
= -wВ – w
= 1 {since 1 + w + wВ = 0}
So, a2009 + п2009 = 1


Question 19.
The general term of the expansion (a + b)n is
(a) Tr+1 = nCr з ar з br
(b) Tr+1 = nCr з ar з bn-r
(c) Tr+1 = nCr з an-r з bn-r
(d) Tr+1 = nCr з an-r з br

Answer

Answer: (d) Tr+1 = nCr з an-r з br
Hint:
The general term of the expansion (a + b)n is
Tr+1 = nCr з an-r з br


Question 20.
The coefficient of xn in the expansion (1 + x + xВ + …..)-n is
(a) 1
(b) (-1)n
(c) n
(d) n+1

Answer

Answer: (b) (-1)n
Hint:
We know that
(1 + x + xВ + …..)-n = (1 – x)-n
Now, the coefficient of x = (-1)n з nCn
= (-1)n


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here