CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Geomorphic Processes

0
15

CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Geomorphic Processes

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Geography – MCQ and Online Tests – Unit 6 – Geomorphic Processes

Question 1.
Which one of the following materials is affected by the hydration process?
(a) Granite
(b) Clay
(c) Quartz
(d) Salts

Answer

Answer:(d) Salts


Question 2.
Which of the following processes is a degradational process?
(a) Deposition
(b) Diastrophism
(c) Volcanism
(d) Erosion

Answer

Answer:(d) Erosion


Question 3.
What do you mean by all Earth materials having a sloping surface?
(a) Soil erosion
(b) Landslides
(c) Volcanism
(d) Slump

Answer

Answer:(a) Soil erosion


Question 4.
Rapid rolling or sliding of earth debris without backward rotation of mass is known as
(a) debris slide
(b) slump
(c) rockslide
(d) mudflow

Answer

Answer:(a) debris slide


Question 5.
Which one of the following helps in aerating the soil?
(a) Microfauna
(b) Meso fauna
(c) Macrofauna
(d) All of the above

Answer

Answer:(b) Meso fauna


Question 6.
Debris avalanche can be included in which category?
(a) Landslide
(b) Slow flow mass movements
(c) Rapid flow mass movements
(d) Subsidence

Answer

Answer:(c) Rapid flow mass movements


Question 7.
The capacity of rocks to allow water to pass through it is called_________
(a) porosity
(b) wedging
(c) exfoliation
(d) hydration

Answer

Answer:(a) porosity


Question 8.
Which is the force that continuously elevates or build up parts of the earth’s surface?
(a) Exogenic forces
(b) Endogenic forces
(c) Gradation
(d) Degradation

Answer

Answer:(b) Endogenic forces


Question 9.
Weathering is an important to process for what?
(a) Formation of clouds
(b) Formation of soil
(c) Formation of water
(d) All of the Above

Answer

Answer:(b) Formation of soil


Question 10.
Which of the following is a form of weathering?
(a) Physical
(b) Chemical
(c) Biological
(d) All of the above

Answer

Answer:(d) All of the above


Question 11.
Weathering can be defined as ___________
(a) Mechanical disintegration of rocks
(b) Disintegration and deformation of rocks with the help of climatic factors
(c) Chemical decomposition of rocks
(d) All the above

Answer

Answer:(d) All the above


Question 12.
What kind of changes are bought by internal forces?
(a) It gives birth to new landforms
(b) It promotes moistures
(c) Both a and b
(d) None of the above

Answer

Answer:(a) It gives birth to new landforms


Question 13.
Which of the following is a type of mass movement?
(a) Slow movements
(b) Rapid movements
(c) Landslides
(d) All of the above

Answer

Answer:(d) All of the above


Question 14.
In weathering ________
(a) No motion of material takes place
(b) Materials move from one place to another
(c) The deposition of material takes place
(d) None of the above

Answer

Answer:(a) No motion of material takes place


Question 15.
The expansion of the salt depends on
(a) temperature
(b) hails
(c) atmospheric pressure
(d) winds

Answer

Answer:(a) temperature


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here