CBSE Class 11 English – MCQ and Online Tests – Snapshot – Unit 3 – Ranga’s Marriage

0
7

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Snapshot – Unit 3 – Ranga’s Marriage

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Snapshot – Unit 3 – Ranga’s Marriage

Question 1.
Ranga was ________ about Ratna.
(a) curious
(b) uninterested
(c) envious
(d) annoyed

Answer

Answer: (a) curious


Question 2.
“There’s greater truth in that shastra than we imagine.” Who said this?
(a) Shyama
(b) Shastri
(c) Ratna
(d) Ranga

Answer

Answer: (d) Ranga


Question 3.
What sort of cue did Shastri suggest for the girl’s name?
(a) Something found in the forest
(b) Something found in the ocean
(c) Something found in the sky
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Something found in the ocean


Question 4.
“As for his namaskara to me, he did not do it like any present-day boy…” What does it tell about Ranga?
(a) He was well mannered
(b) He was disrespectful
(c) He was forgetful
(d) He changed his caste

Answer

Answer: (a) He was well mannered


Question 5.
Why was it not important to know Ranga’s star?
(a) Because Shastri already knew
(b) Because Shastri was taught beforehand by the narrator
(c) Because Shastri was not well versed
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Because Shastri was taught beforehand by the narrator


Question 6.
After reading “Ranga’s Marriage”, who (according to you) played a major role in Ranga and Ratna’s marriage?
(a) Rama Rao
(b) Shastri
(d) Ranga
(d) Shyama

Answer

Answer: (d) Shyama


Question 7.
How does the narrator describe Ratna?
(a) Pretty girl of eleven
(b) From a big town
(c) Disrespectful
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (d) Both (a) and (b)


Question 8.
Why does the narrator call the couple childish?
(a) Because they were immature
(b) Because they named their child after him
(c) Because they were playful
(d) Because they invited him for dinner

Answer

Answer: (b) Because they named their child after him


Question 9.
According to Ranga, what type of girl should one marry?
(a) Mature
(b) Admirable
(c) Both (a) and (b)
(d) Not mentioned in the story

Answer

Answer: (c) Both (a) and (b)


Question 10.
What is the name of the narrator of the tale?
(a) Rangappa
(b) Shastri
(c) Rama
(d) Shyama

Answer

Answer: (d) Shyama


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here