CBSE Class 11 English – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 7 – The Adventure

0
6

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 7 – The Adventure

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Prose – Unit 7 – The Adventure

Question 1.
What happened after the empty chair incident?
(a) he was in the hospital
(b) he went to his room
(c) he went to meet his friend
(d) he decided to go back

Answer

Answer: (a) he was in the hospital


Question 2.
What happens in the case of electrons in lack of determinism in Quantum theory?
(a) electrons don’t move from their path
(b) electrons merge with other atoms
(c) one cannot predict which path the electron takes at a point of time
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) one cannot predict which path the electron takes at a point of time


Question 3.
According to which of the two theories did the incident with Professor Gaitonde happen?
(a) Quantum theory and Theory of Relativity
(b) Only Big Bang Theory
(c) Catastrophe theory and lack of determinism in Quantum theory
(d) Catastrophe theory and Theory of Relativity

Answer

Answer: (c) Catastrophe theory and lack of determinism in Quantum theory


Question 4.
Why did Professor Rajendra say that the incidents narrated by Gaitonde were not real?
(a) as he was in coma for two days
(b) as he was not well
(c) as his mental state was not good
(d) as Rajendra wanted to believe in facts

Answer

Answer: (a) as he was in coma for two days


Question 5.
For how many days did the professor live in the alternative world?
(a) one day
(b) two days
(c) three days
(d) a week

Answer

Answer: (b) two days


Question 6.
Why did the professor go to town hall?
(a) to check facts from history books
(b) to pass time
(c) to read books
(d) to meet someone

Answer

Answer: (a) to check facts from history books


Question 7.
What did Professor find in the fifth volume of ‘Bhausahebanchi Bakhar’ ?
(a) Marathas had won the Battle of Panipat
(b) India has never been under British Raj
(c) Marathas had won battle of Plassey
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Marathas had won the Battle of Panipat


Question 8.
Towards which place did the professor decide to take a walk after having his dinner?
(a) Post Office
(b) Mandi
(c) Sea
(d) Azad Maidan

Answer

Answer: (d) Azad Maidan


Question 9.
Why did Professor start liking the new India that he was reading about?
(a) This country knew how two stand on its feet
(b) It was different from the one he knew
(c) in this form, India was a wealthy nation
(d) as he liked the ruler in this new country

Answer

Answer: (a) This country knew how two stand on its feet


Question 10.
What did the professor do when he noticed the empty chair?
(a) he sat on the chair
(b) he went away
(c) he stood in the crowd
(d) he went back to his guest house

Answer

Answer: (a) he sat on the chair


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here