CBSE Class 11 English – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 4 – Childhood

0
15

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 4 – Childhood

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 English  – MCQ and Online Tests – Poem – Unit 4 – Childhood

Question 1.
What did the poet realise about his mind when he lost his childhood?
(a) that he can use it whatever way he wants
(b) that he is very intelligent
(c) that he is dumb
(d) None of the Above

Answer

Answer: (a) that he can use it whatever way he wants


Question 2.
Why do adults talk and preach of love but do not act lovingly?
(a) because they are hypocrites
(b) because they are double-faced
(c) because they do not want to
(d) because they invest in only those whom they find interesting

Answer

Answer: (a) because they are hypocrites


Question 3.
What did the poet sense about himself when he realised he could use his own mind the way he wants?
(a) he sensed that he is as intelligent as his friends
(b) he sensed his own individuality and a separate personality
(c) he sensed that he is very smart
(d) he sensed that he could use his mind in creative work

Answer

Answer: (b) he sensed his own individuality and a separate personality


Question 4.
What is the opposite of the word ‘hidden’?
(a) open
(b) closed
(c) partial
(d) out

Answer

Answer: (d) out


Question 5.
What is the poem ‘Childhood’ about?
(a) poet’s lost childhood
(b) childhood of every person
(c) childhood of poet’s child
(d) poet’s father childhood

Answer

Answer: (a) poet’s lost childhood


Question 6.
Antithesis is where two opposite words are used together in a sentence in a poem, where did the poet use it?
(a) infant’s face
(b) forgotten place
(c) Hell and Heaven
(d) preached of love

Answer

Answer: (c) Hell and Heaven


Question 7.
Where could he see his childhood now?
(a) in an infant’s face
(b) only in his memories
(c) Nowhere
(d) in other kids

Answer

Answer: (a) in an infant’s face


Question 8.
What did the poet realise about adults?
(a) that they are mature
(b) they have to earn money
(c) they are not what they seem to be
(d) they are cunning

Answer

Answer: (c) they are not what they seem to be


Question 9.
What the poet could not find in the Geography book?
(a) Hell and Heaven
(b) end to sky
(c) island
(d) country

Answer

Answer: (a) Hell and Heaven


Question 10.
Who is the poet of the poem ‘Childhood’?
(a) Shirley Toulson
(b) Walt Whitman
(c) Marcus Natten
(d) Naipul

Answer

Answer: (c) Marcus Natten


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here