CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Biomolecules

0
14

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Biomolecules

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 9 – Biomolecules

Question 1.
With reference to enzymes, which one of the following statements is true?
(a) Apoenzyme = Holoenzyme + Coenzyme
(b) Holoenzyme = Apoenzyme + Coenzyme
(c) Coenzyme = Apoenzyme + Holoenzyme
(d) Holoenzyme = Coenzyme – Apoenzyme

Answer

Answer: (b) Holoenzyme = Apoenzyme + Coenzyme


Question 2.
Inhibitor binds to the active site of the enzyme. Hence blocking the reaction. This is an example of
(a) allosteric inhibition
(b) feedback inhibition
(c) uncompetitive inhibition
(d) competitive inhibition

Answer

Answer: (d) competitive inhibition
Explanation:
When substrate binds to the active site of the enzyme, it completes the reaction.
When inhibitor binds to the active site of the enzyme, it blocks the reaction.


Question 3.
Assertion: Arachidic acid is an unsaturated fatty acid.
Reason: There are one or more double bonds between carbon atoms in unsaturated fatty acids.
(a) Both Assertion and Reason are true and Reason is the correct explanation of the Assertion.
(b) Both Assertion and Reason are true but the Reason is not the correct explanations of Assertion.
(c) Assertion is true, but Reason is false.
(d) Both Assertion and Reason are false

Answer

Answer: (d) Both Assertion and Reason are false


Question 4.
Insulin is made up of _______ and _______.
(a) glucose and fructose
(b) glucose and fructose
(c) fructose and mannose
(d) mannose and glucose

Answer

Answer: (b) glucose and fructose
Explanation:
Insulin is a polysaccharide made up of glucose and fructose.


Question 5.
Enzymes increase the rate of reaction by
(a) lowering activation energy
(b) increasing activation energy
(c) increasing temperature and pH
(d) decreasing temperature and pH

Answer

Answer: (a) lowering activation energy
Explanation:
Enzymes increase the rate of reaction by decreasing the activation energy.


Question 6.
Which of the following statements regarding enzyme inhibition is correct?
(a) Competitive inhibition is seen when a substrate competes with an enzyme for binding to an inhibitor protein
(b) Non-competitive inhibitors often bind to the enzyme irreversibly
(c) Competitive inhibition is seen when the substrate and the inhibitor compete for the active site on the enzyme
(d) Non-competitive inhibition of an enzyme can be overcome by adding large amount of substrate

Answer

Answer: (c) Competitive inhibition is seen when the substrate and the inhibitor compete for the active site on the enzyme


Question 7.
Which of the following is not a pyrimidine?
(a) Uracil
(b) Cytosine
(c) Guanine
(d) Thymine

Answer

Answer: (c) Guanine
Explanation:
Guanine is a purine.


Question 8.
Hydrolysis of starch occurs with the help of
(a) Peptidase
(b) Amylase
(c) Sucrose
(d) Lipase

Answer

Answer: (b) Amylase


Question 9.
Which of the following influence feedback inhibition of enzyme?
(a) End product
(b) External factors
(c) Enzyme
(d) Substrate

Answer

Answer: (a) End product


Question 10.
Which of the following is not a polysaccharide?
(a) Lactose
(b) Starch
(c) Glycogen
(d) Dextrin

Answer

Answer: (a) Lactose
Explanation:
Lactose is a disaccharide made up of glucose and galactose.


Question 11.
Inulin is made up of _______ and _______.
(a) glucose and fructose
(b) glucose and fructose
(c) fructose and mannose
(d) mannose and glucose

Answer

Answer: (b) glucose and fructose
Explanation:
Inulin is a polysaccharide made up of glucose and fructose.


Question 12.
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers 1
The structure shown above is
(a) mannose
(b) fructose
(c) glucose
(d) galactose

Answer

Answer: (c) glucose
Explanation:
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 9 Biomolecules with Answers 2
Glucose molecule


Question 13.
A protein having both structural and enzymatic traits is
(a) Collagen
(b) Trypsin
(c) Myosin
(d) Actin

Answer

Answer: (c) Myosin


Question 14.
NADP contains vitamin ______.
(a) B1
(b) B2
(c) B3
(d) B12

Answer

Answer: (c) B3
Explanation:
B3 also named as niacin.


Question 15.
The minimum amount of energy required to initiate a chemical reaction is called
(a) enzymatic energy
(b) activation energy
(c) substrate energy
(d) initiation energy

Answer

Answer: (b) activation energy
Explanation:
The minimum amount of energy required to initiate a chemical reaction is called activation energy.


Question 16.
Enzymes, vitamins and hormones are common in
(a) Enhancing oxidative metabolism
(b) Being synthesised in the body of organisms
(c) Being proteinaceous
(d) Regulating metabolism

Answer

Answer: (d) Regulating metabolism


Question 17.
Feedback inhibition of enzymes is affected by which of the following
(a) enzyme
(b) substrate
(c) end products
(d) intermediate end products

Answer

Answer: (c) end products


Question 18.
An example of competitive inhibition of an enzyme is the inhibition of
(a) succinic dehydrogenase by malonic acid
(b) cytochrome oxidase by cyanide
(c) hexokinase by glucose-6-phosphate
(d) carbonic anhydrase by carbon dioxide

Answer

Answer: (a) succinic dehydrogenase by malonic acid


Question 19.
The fastest enzyme known is
(a) DNA polymerase
(b) carbonic anhydrase
(c) carbonic dehydrogenase
(d) DNA ligase

Answer

Answer: (b) carbonic anhydrase
Explanation:
The fastest enzyme known is carbonic anhydrase. It converts 106 molecules of carbon dioxide molecules per second.


Question 20.
Lecithin is a
(a) polysaccharide
(b) protein
(c) nucleic acid
(d) lipid

Answer

Answer: (d) liquid
Explanation:
Lecithin is a phospholipid.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here