CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Structural Organisation in Animals

0
10

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Structural Organisation in Animals

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 7 – Structural Organisation in Animals

Question 1.
The characteristic of simple eqithelium is that
(a) the cells are loosely placed
(b) they are single – layered in thickness
(c) cells are tightly packed with no intercelluar spaces
(d) cells are generally ciliated

Answer

Answer: (b) they are single – layered in thickness


Question 2.
Spot the salivary gland in the following :
(a) sublingual
(b) adrenal
(c) Brunners
(d) lacrimal

Answer

Answer: (a) sublingual


Question 3.
Osteoblasts are found in
(a) blood
(b) muscle
(c) bone
(d) catrilage

Answer

Answer: (c) bone


Question 4.
Choose the incorrect statement.
(a) Vascular system of frog is closed type.
(b) Frogs have 4-chambered heart.
(c) During aestivation and hibernation, skin acts as respiratory organ.
(d) All the statements are correct.

Answer

Answer: (b) Frogs have 4-chambered heart.
Explanation:
Vascular system of frogs is closed and they have 3-chambered heart.


Question 5.
Which one of the four parts mentioned below is not part of a single uriniferous tubule ?
(a) Bowman scapsule
(b) Loop of Henle
(c) Distal convoluted tubule
(d) Collecting ducts

Answer

Answer: (d) Collecting ducts


Question 6.
Ciliated epithelium is present in
(a) fallopian tubes
(b) blood vessels
(c) mid brain
(d) none of the above

Answer

Answer: (a) fallopian tubes
Explanation:
Ciliated epithelium is present in inner surface of hollow organs like bronchioles ando fallopian tubes.


Question 7.
The vascular tissue of blood is made up of
(a) RBC
(b) plasma
(c) platelets
(d) all of the above

Answer

Answer: (d) all of the above


Question 8.
Which membrane protects the eyes of frog in water?
(a) Tympanum
(b) Skin
(c) Sebaceous
(d) Nictitating

Answer

Answer: (d) Nictitating
Explanation:
Frogs have nictitating membrane which protect their eyes in water.


Question 9.
Fats are richly found in
(a) alveolar tissue
(b) lymph glands
(c) adipose tissue
(d) liver cells

Answer

Answer: (c) adipose tissue


Question 10.
The ciliated epithelium in our body may be found in
(a) trachea
(b) ureter
(c) bile duct
(d) intestines

Answer

Answer: (a) trachea


Question 11.
Which one of the following is a scent gland of mammals?
(a) Bartholin
(b) Anal
(c) Prostate
(d) Adrenal

Answer

Answer: (b) Anal


Question 12.
Which of the following helps in locomotion of earthworms?
(a) Clitellum
(b) Setae
(c) Intersegmental grooves
(d) Nephridiophores

Answer

Answer: (b) Setae
Explanation:
Setae helps in locomotion of earthworms.


Question 13.
Which is not a part of reproductive system of female cockroach?
(a) Phallic gland
(b) Vestibulum
(c) Gonapophyses
(d) Collaterial glands

Answer

Answer: (a) Phallic gland
Explanation:
Phallic gland is a part of male reproductive system of cockroach.
It helps in formation of spermatophores.


Question 14.
Protein not found in the connective tissues is
(a) actin
(b) ossein
(c) collagen
(d) elastin

Answer

Answer: (a) actin


Question 15.
Tendons connect the following:
(a) bone to bone
(b) muscle to muscle
(c) cartilage to muscle
(d) bone to muscle

Answer

Answer: (d) bone to muscle


Question 16.
Blood corpuscles are formed in the
(a) Haversian canal
(b) endosteum
(c) red bone marrow
(d) pancreas

Answer

Answer: (c) red bone marrow


Question 17.
Which of the following is absent in female frog?
(a) Webbed feet
(b) Copulatory pads
(c) Tympanum
(d) All are present

Answer

Answer: (b) Copulatory pads
Explanation:
Copulatory pads are absent in female frog.
These are present on the first digit of the fore limbs.


Question 18.
Frogs are beneficial to us because
(a) they protect crops.
(b) they links food web
(c) they are food to man.
(d) all of these

Answer

Answer: (d) all of these
Explanation:
Frogs are beneficial to man because they protect crops and eat insects.
They maintain ecological balance.
They link food chain and food web.
Muscular leg of frog is used as food by man.


Question 19.
Which membrane protects the eyes of frog in water?
(a) Tympanum
(b) Skin
(c) Sebaceous
(d) Nictitating

Answer

Answer: (d) Nictitating
Explanation:
Frogs have nictitating membrane which protect their eyes in water.


Question 20.
The main function of the skin of frog is
(a) the exchange of respiratory gases
(b) the storage of fat
(c) the storage of energy
(d) to convert light vitamin D

Answer

Answer: (a) the exchange of respiratory gases


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here