CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 22 – Chemical Coordination and Integration

0
12

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 22 – Chemical Coordination and Integration

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 22 – Chemical Coordination and Integration

Question 1.
Endemic goitre is a state of
(a) Increased thyroid function
(b) Normal thyroid function
(c) Decreased thyroid function
(d) Moderate thyroid function

Answer

Answer: (c) Decreased thyroid function


Question 2.
In children, hypothyroidism (underactive thyroid gland) can lead to ______
(a) Goiter
(b) Acromegaly
(c) Cretinism
(d) Myxedema

Answer

Answer: (c) Cretinism


Question 3.
Match the columns.
1. PRL – A. Pigmentation of skin
2. LH – B. Steriod hormones
3. ACTH – C. Formation of milk
4. MSH – D. Gonadal activity
(a) 1-C, 2-D, 3-B, 4-A
(b) 1-C, 2-D, 3-A, 4-B
(c) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
(d) 1-B, 2-C, 3-D, 4-A

Answer

Answer: (a) 1-C, 2-D, 3-B, 4-A
Explanation:
Column I shows the names of hormones and column II shows the functions of the hormones.


Question 4.
Match the columns.
1. PRL – A. Pigmentation of skin
2. LH – B. Steriod hormones
3. ACTH – C. Formation of milk
4. MSH – D. Gonadal activity
(a) 1-C, 2-D, 3-B, 4-A
(b) 1-C, 2-D, 3A, 4-B
(c) 1-D, 2-C, 3-B, 4-A
(d) 1-B, 2-C, 3-D, 4-A

Answer

Answer: (a) 1-C, 2-D, 3-B, 4-A
Explanation:
Column I shows the names of hormones and column II shows the functions of the hormones.


Question 5.
In adults, insufficient thyroxine can lead to ______.
(a) Goiter
(b) Tetany
(c) Cretinism
(d) Myxedema

Answer

Answer: (d) Myxedema


Question 6.
In the body, both the blood sodium and potassium levels are regulated by _______.
(a) Pheromones
(b) Aldosterone
(c) Cortisol
(d) Androgens

Answer

Answer: (b) Aldosterone


Question 7.
Chemical name of T4 is
(a) Tetradiodothyronine
(b) Tridiodothyronine
(c) Tetraiodothyronine
(d) Triiodothyronine

Answer

Answer: (c) Tetraiodothyronine
Explanation:
Chemical name of T4 is tetraiodothyronine.
Chemicl name of T3 is triiodothyronine.


Question 8.
Anabolic steroids are ______ versions of testosterone.
(a) Effective
(b) Synthetic
(c) Natural
(d) Ineffective

Answer

Answer: (b) Synthetic


Question 9.
Which of the following acts on bones?
(a) Melatonin
(b) Triiodothyronine
(c) GH
(d) Parathyroid

Answer

Answer: (d) Parathyroid
Explanation:
Parathyroid hormone acts on bones and stimulates the process of bone resorption.


Question 10.
Glucagon hormone is secreted by the ______.
(a) Thyroid gland
(b) Adrenal gland
(c) Pituitary gland
(d) Pancreas

Answer

Answer: (d) Pancreas


Question 11.
Which one of the followings are male sex hormones?
(a) Insulins
(b) Aldosterones
(c) Androgens
(d) Pheromones

Answer

Answer: (c) Androgens


Question 12.
Choose the incorrect statement.
(a) Hormones are non-nutrient chemicals.
(b) Exocrine glands are ductless glands.
(c) Invertebrates have simple endocrine system.
(d) All of the above statements are incorrect.

Answer

Answer: (b) Exocrine glands are ductless glands.
Explanation:
Endocrine glands lacks ducts and are called as ductless glands.


Question 13.
Which hormone inhibits the release of growth hormone?
(a) Insulin
(b) Gonadotrophin
(c) Somatostatin
(d) Thymosin

Answer

Answer: (c) Somatostatin
Explanation:
Hypothalamus produces two kinds of hormones: releasing hormone and inhibiting hormones.
GnRH is releasing hormone which stimulates pituitary synthesis.
Somatostatin inhibits the release of GH from the pituitary.


Question 14.
Which of the following is essential for thyroid gland?
(a) NaCl
(b) I3
(c) CaCO2
(d) H2CO3

Answer

Answer: (b) I3
Explanation:
Iodine is essential for thyroid gland.


Question 15.
Which of the following is an emergency hormone?
(a) Norepinephrine
(b) Androgen
(c) Cortisol
(d) FSH

Answer

Answer: (a) Norepinephrine
Explanation:
Adrenaline (epinephrine) and noradrenaline (norepinephrine) are called as catecholamines.
These hormones are secreted in response to stress and during emergency. So these are called emergency hormones or hormones of flight and fight.


Question 16.
Secretin causes stimulation of
(a) water
(b) bile juice
(c) gastric secretion
(d) pepsinogen

Answer

Answer: (a) water
Explanation:
Secretin acts on the exocrine pancreas and stimulates secretion of water and bicarbonate ions.


Question 17.
PTH is called as hypercalcemic hormone because it leads to the
(a) absorption of CaCO3 from the digested food
(b) reabsorption of water from renal tubules
(c) increasing blood calcium levels
(d) maintainence ion balance in blood

Answer

Answer: (c) increasing blood calcium levels
Explanation:
This is called so because PTH stimulates the reabsorption of calcium by the renal tubules and increases calcium absorption from the digested food.


Question 18.
Corpus luteum secretes
(a) progesterone
(b) estrogen
(c) glucagon
(d) vasopressin

Answer

Answer: (a) progesterone
Explanation:
After ovulation, ruptured follicle gets converted to corpus luteum which secretes progesterone.


Question 19.
In adults, insufficient thyroxine can lead to ______.
(a) Goiter
(b) Tetany
(c) Cretinism
(d) Myxedema

Answer

Answer: (d) Myxedema


Question 20.
Diurnal rhythm of the body is maintained by
(a) melatonin
(b) isthmus
(c) PTH
(d) norepinephrine

Answer

Answer: (a) melatonin
Explanation:
Pineal gland secretes melatonin.
It plays a very important role in the regulation of a 24-hour (diurnal) rhythm of our body.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here