CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Cell Cycle and Cell Division

0
6

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Cell Cycle and Cell Division

Every year CBSE schools conducts Annual Assessment exams for 6,7,8,9,11th standards. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 6,7,8,9,11th standard’s subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for any competitive exams like Olympiad etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 11 Biology – MCQ and Online Tests – Unit 10 – Cell Cycle and Cell Division

Question 1.
How many chromosomes are there in onion root tip cell?
(a) 06
(b) 16
(c) 26
(d) 36

Answer

Answer: (b) 16
Explanation:
There are 16 chromosomes in onion root tip cell.


Question 2.
Lampbrush chromosomes are observed in
(a) Mitotic prophase
(b) Mitotic metaphase
(c) Meiotic metaphase
(d) Meiotic prophase

Answer

Answer: (d) Meiotic prophase


Question 3.
Choose the correct sequence. A. Pachytene B. Zygotene C. Leptotene D. Diakinesis E. Diplotene
(a) C, B, A, D, E
(b) C, A, B, E, D
(c) C, B, A, E, D
(d) D, B, C, E, A

Answer

Answer: (c) C, B, A, E, D
Explanation:
These are the five phases of prophase I of Meiosis I based on the chromosomal behaviour.


Question 4.
Choose the correct sequence. A. Chromatin condensation B. Protein synthesis C. Duplication of centrioles D. Centrioles moves towards opposite poles
(a) C, A, B, D
(b) C, B, A, D
(c) C, D, B, A
(d) A, C, D, B

Answer

Answer: (b) C, B, A, D
Explanation:
Duplication of centrioles occurs in S-phase.
Protein synthesis occurs in G2 phase.
Chromatin condensation is followed by centrioles movement towards the poles. (Prophase)


Question 5.
If you are provided with root-tips of onion in your class and are asked to count the chromosomes which of the following stages can you most conveniently look into:
(a) Prophase
(b) Anaphase
(c) Telophase
(d) Metaphase

Answer

Answer: (d) Metaphase


Question 6.
Karyokinesis is the term used for
(a) division of cytoplasm
(b) division of nucleoplasm
(c) division of nucleus
(d) separation of daughter chromosomes

Answer

Answer: (d) separation of daughter chromosomes
Explanation:
Karyokinesis means separation of daughter chromosomes.
Cytokinesis means division of cytoplasm.


Question 7.
During which stage the chromosomes first become visible.
(a) Anaphase
(b) Metaphase
(c) Prophase
(d) Telophase

Answer

Answer: (c) Prophase


Question 8.
In mitosis, nuclear envelope and nucleolus disappear during
(a) Metaphase
(b) Interphase
(c) Prophase
(d) Telophase

Answer

Answer: (c) Prophase


Question 9.
Arrange the following events of meiosis in the correct sequence: I. Terminalization II. Crossing over III. Synapsis IV. Disjunction of genomes The correct sequences:
(a) II, I, IV, III
(b) III, II, I, IV
(c) IV, III, II, I
(d) I, IV, III, II

Answer

Answer: (b) III, II, I, IV


Question 10.
The major event that occurs during the anaphase of mitosis, which brings about the equal distribution of chromosomes, is
(a) splitting of the centromeres
(b) splitting of the chromatids
(c) replication of the genetic material
(d) condensation of the chromatin

Answer

Answer: (a) splitting of the centromeres


Question 11.
What type of plant is formed when colchicine is used in the process of development of Raphanobrassica?
(a) Autotetraploid
(b) Haploid
(c) Triploid
(d) Allotetraploid

Answer

Answer: (d) Allotetraploid


Question 12.
Meiosis occurs for the human female in ______.
(a) Pancreas
(b) Liver
(c) Ovary
(d) Kidney

Answer

Answer: (c) Ovary


Question 13.
The stage in which daughter chromosomes move toward the poles of the spindle is
(a) Anaphase
(b) Metaphase
(c) Prophase
(d) Telophase

Answer

Answer: (a) Anaphase


Question 14.
Synaptonemal complex dissolves in _____ stage.
(a) Zygotene
(b) Pachytene
(c) Diakinesis
(d) Diplotene

Answer

Answer: (d) Diplotene
Explanation:
Synaptonemal complex dissolves in diplotene stage of Prophase I.


Question 15.
Golgi complex and endoplasmic reticulum cannot be seen during
(a) late telophase
(b) late prophase
(c) early anaphase
(d) late metaphase

Answer

Answer: (b) late prophase
Explanation:
Cells, when viewed under microscope at the end of prophase, do not show golgi complex, endoplasmic reticulum, nucleolus and nuclear envelope.


Question 16.
Cell plate grows from
(a) walls to the centre
(b) centre to the walls
(c) in patches
(d) simultaneously

Answer

Answer: (b) centre to the walls
Explanation:
Cell plate grows during cytokinesis from centre to the walls.


Question 17.
Which of the following cellular structures always disappears during mitosis and meiosis?
(a) Plasma membrane
(b) Nucleolus and nuclear envelope
(c) Plastids
(d) none of these

Answer

Answer: (b) Nucleolus and nuclear envelope


Question 18.
Centromere is a constituent of
(a) Ribosome
(b) ER
(c) Chromosome
(d) Mitochondrion

Answer

Answer: (c) Chromosome


Question 19.
In which phase of cell cycle, proteins are synthesised?
(a) G0
(b) G1
(c) G2
(d) S

Answer

Answer: (c) G2
Explanation:
In G2 phase of cell cycle, proteins are synthesised for mitosis and cell growth continues.


Question 20.
MCQ Questions for Class 11 Biology Chapter 10 Cell Cycle and Cell Division with Answers 1
Which phase of cell cycle is shown in the above picture?
(a) Early prophase
(b) Early metaphase
(c) Early telophase
(d) Early anaphase

Answer

Answer: (b) Early metaphase
Explanation:
Chromosomes are positioning towards the equator.
Nuclear envelope is disintegrated.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here