CBSE Class 10 Maths – MCQ Questions and Online Tests – Unit 12 – Areas Related to Circles

0
33

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Areas Related to Circles

Every year CBSE conducts board exams for 10th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 10th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 10 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 12 – Areas Related to Circles

Question 1.
Perimeter of a sector of a circle whose central angle is 90° and radius 7 cm is
(a) 35 cm
(b) 25 cm
(c) 77 cm
(d) 7 cm

Answer

Answer: (b) 25 cm





Question 2.
The area of a circle that can be inscribed in a square of side 10 cm is
(a) 40π cm²
(b) 30π cm²
(c) 100π cm²
(d) 25π cm²

Answer

Answer: (d) 25π cm²


Question 3.
The perimeter of a square circumscribing a circle of radius a units is
(a) 2 units
(b) 4α units
(c) 8α units
(d) 16α units

Answer

Answer: (c) 8α units


Question 4.
The perimeter of the sector with radius 10.5 cm and sector angle 60° is
(a) 32 cm
(b) 23 cm
(c) 41 cm
(d) 11 cm

Answer

Answer: (a) 32 cm


Question 5.
In a circle of diameter 42 cm, if an arc subtends an angle of 60° at the centre, where π = \(\frac{22}{7}\) then length of arc is
(a) 11 cm
(b) \(\frac{22}{7}\) cm
(c) 22 cm
(d) 44 cm

Answer

Answer: (c) 22 cm


Question 6.
The perimeter of a sector of radius 5.2 cm is 16.4 cm, the area of the sector is
(a) 31.2 cm²
(b) 15 cm²
(c) 15.6 cm²
(d) 16.6 cm²

Answer

Answer: (c) 15.6 cm²


Question 7.
If the perimeter of a semicircular protractor is 72 cm where π = \(\frac{22}{7}\), then the diameter of protractor is
(a) 14 cm
(b) 33 cm
(c) 28 cm
(d) 42 cm

Answer

Answer: (c) 28 cm


Question 8.
If the radius of a circle is doubled, its area becomes
(a) 2 times
(b) 4 times
(c) 8 times
(d) 16 times

Answer

Answer: (b) 4 times


Question 9.
If the sum of the circumferences of two circles with radii R1 and R2 is equal to circumference of a circle of radius R, then
(a) R1 + R2 = R
(b) R1 + R2 > R
(c) R1 + R2 < R
(d) Can’t say;

Answer

Answer: (a) R1 + R2 = R


Question 10.
The perimeter of a circular and square fields are equal. If the area of the square field is 484 m² then the diameter of the circular field is
(a) 14 m
(b) 21 m
(c) 28 m
(d) 7 m

Answer

Answer: (c) 28 m


Question 11.
The radius of sphere is r cm. It is divided into . two equal parts. The whole surface area of two parts will be
(a) 8πr² cm²
(b) 6πr² cm²
(c) 4πr² cm²
(d) 3πr² cm²

Answer

Answer: (b) 6πr² cm²


Question 12.
If the diameter of a semicircular protractor is 14 cm, then its perimeter is .
(a) 27 cm
(b) 36 cm
(c) 18 cm
(d) 9 cm

Answer

Answer: (b) 36 cm


Question 13.
A race track is in the form of a circular ring whose outer and inner circumferences are 396 m and 352 m respectively. The width of the track is
(a) 63 m
(b) 56 m
(c) 7 m
(d) 3.5 m

Answer

Answer: (c) 7 m


Question 14.
The area of the largest square that can be inscribed in a circle of radius 12 cm is
(a) 24 cm²
(b) 249 cm²
(c) 288 cm²
(d) 196√2 cm²

Answer

Answer: (c) 288 cm²


Question 15.
The area of the largest triangle that can be inscribed in a semicircle of radius r is
(a) r²
(b) 2r²
(c) r³
(d) 2r³

Answer

Answer: (a) r²


Question 16.
The area (in cm²) of the circle that can be inscribed in a square of side 8 cm is
(a) 64 π
(b) 16 π
(c) 8 π
(d) 32 π

Answer

Answer: (b) 16 π


Question 17.
If the perimeter of a circle is equal to that of a square, then the ratio of their areas is
(a) 22 : 7
(b) 14 : 11
(c) 7 : 22
(d) 11 : 14

Answer

Answer: (b) 14 : 11


Question 18.
The circumference of two concentric circles forming a ring are 88 cm and 66 cm. Taking π = \(\frac{22}{7}\), the width of the ring is
(a) 14 cm
(b) 7 cm
(c) \(\frac{7}{2}\) cm
(d) 21 cm

Answer

Answer: (c) \(\frac{7}{2}\) cm


Question 19.
A steel wire when bent in the form of a square encloses an area of 121 cm². If the same wire is bent in the form of a circle, then the circumference of the circle is
(a) 88 cm
(b) 44 cm
(c) 22 cm
(d) 11 cm

Answer

Answer: (b) 44 cm


Question 20.
The diameter of a circle whose area is equal to sum of the areas of the two circles of radii 40 cm and 9 cm is
(a) 41 cm
(b) 49 cm
(c) 82 cm
(d) 62 cm

Answer

Answer: (c) 82 cm


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here