CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Pair of Linear Equations in Two Variables

0
50

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Pair of Linear Equations in Two Variables

Every year CBSE conducts board exams for 10th standard. These exams are very competitive to all the students. So our website provides online tests for all the 10th subjects. These tests are also very effective and useful for those who preparing for competitive exams like NEET, JEE, CA etc. It can boost their preparation level and confidence level by attempting these chapter wise online tests.

These online tests are based on latest CBSE Class 10 syllabus. While attempting these our students can identify the weak lessons and continuously practice those lessons for attaining high marks. It also helps to revise the NCERT textbooks thoroughly.

CBSE Class 10 Maths – MCQ and Online Tests – Unit 3 – Pair of Linear Equations in Two Variables

Question 1.
Graphically, the pair of equations 6x – 3y + 10 = 0
2x – y + 9 = 0
represents two lines which are
(a) Intersecting at exactly one point
(b) Intersecting at two points
(c) Coincident
(d) Parallel

Answer

Answer: (d) Parallel





Question 2.
The pair of linear equations x + 2y + 5 = 0 and -3x – 6y + 1 = 0 has
(а) a unique solution
(b) exactly two solutions
(c) infinitely many solutions
(d) no solutions

Answer

Answer: (d) no solutions


Question 3.
If a pair of linear equations is consistent, then
the lines will be
(a) parallel
(b) always coincident
(c) intersecting or coincident
(d) always intersecting

Answer

Answer: (c) intersecting or coincident


Question 4.
The pair of equations y = 0 and y = -7 has
(а) one solution
(b) two solutions
(c) infinitely many solutions
(d) no solution

Answer

Answer: (d) no solution


Question 5.
The pair of equations x = a and y = b graphically represents lines which are
(а) parallel
(b) intersecting at (b, a)
(c) coincident
(d) intersecting at (a, b)

Answer

Answer: (d) intersecting at (a, b)


Question 6.
For what value of k, for the equations 3x – y + 8 = 0 and 6x – ky = -16 represents coincident lines?
(a) \(\frac{1}{2}\)
(b) –\(\frac{1}{2}\)
(c) 2
(d) -2

Answer

Answer: (c) 2


Question 7.
If the lines given by 3x + 2ky = 2 and 2x + 5y + 1 = 0 are parallel, then the value of k is
(a) –\(\frac{5}{4}\)
(b) –\(\frac{2}{5}\)
(c) \(\frac{15}{4}\)
(d) –\(\frac{3}{2}\)

Answer

Answer: (c) \(\frac{15}{4}\)


Question 8.
The value of c for which the pair of equations cx – y = 2 and 6x – 2y = 3 will have infinitely many solutions is
(a) 3
(b) -3
(c) -12
(d) no value

Answer

Answer: (d) no value


Question 9.
One equation of a pair of dependent linear equation is -5x + 7y = 2. The second equation can be
(a) 10x + 14y + 4 = 0
(b) -10x – 14y + 4 = 0
(c) -10x + 14y + 4 = 0
(d) 10x – 14y = -4

Answer

Answer: (d) 10x – 14y = -4


Question 10.
A pair of linear equations which has a unique solution x = 2, y = -3 is
(a) x + y = -1
2x – 3y = -5
(b) 2x + 5y = -11
4x + 10y = -22
(c) 2x – y = 1
3x + 2y = 0
(d) x – 4y – 14 = 0
5x – y – 13 = 0

Answer

Answer: (d) x – 4y – 14 = 0
5x – y – 13 = 0


Question 11.
If x = a, y = b is the solution of the equation x – y = 2 and x + y = 4, then the value of a and b are respectively
(a) 3 and 5
(b) 5 and 3
(c) 3 and 1
(d) -1 and -3

Answer

Answer: (c) 3 and 1


Question 12.
Aruna has only Rs 1 and Rs 2 coins with her. If the total number of coins that she has is 50 and the amount of money with her is Rs 75, then the number of Rs 1 and Rs 2 coins are respectively
(a) 35 and 15
(b) 35 and 20
(c) 15 and 35
(d) 25 and 25

Answer

Answer: (d) 25 and 25


Question 13.
The father’s age is six times his son’s age. Four years hence, the age of the father will be four times his son’s age. The present ages of the son and the father, in years, are respectively
(a) 4 and 24
(b) 5 and 30
(c) 6 and 36
(d) 3 and 24

Answer

Answer: (c) 6 and 36


Question 14.
If the system of equations 2x + 3y = 7
2ax + (a + 6)y = 28
has infinitely many solutions, then
(a) a = 2b
(b) b = 2a
(c) a + 2b = 0
(d) 2a + b = 0

Answer

Answer: (b) b = 2a


Question 15.
The angles of a triangle are x, y and 40°. The difference between the two angles x and y is 30°. The values of x and y are
(a) 45°, 75°
(b) 50°, 80°
(c) 55°, 85°
(d) 55°, 95°

Answer

Answer: (c) 55°, 85°


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here